Chiar daca marea majoritate a adolescentilor din ziua de azi au cu totul alte preocupari decat situatia financiara a familiei, exista totusi o mica parte dintre ei care isi exerseaza inca de pe acum abilitatile antreprenoriale. In unele cazuri exceptionale, unii dintre acestia ajung deja sa castige mai multi bani decat parintii lor sau decat vor castiga alti adulti in intreaga lor existenta. E de ajuns sa ne gandim la Alex Tew din Marea Britanie (cel cu „pagina de un milion de dolari”) sau la Ashley Qualls (o adolescenta din SUA, creatoarea site-ului MySpace) care, la numai 17 ani, a devenit milionara in dolari.

Dar sa nu mai lungim vorba si sa trecem la fapte. Iata mai jos cele 5 idei de afaceri care ii pot inspira pe adolescentii care doresc sa faca primii pasi in castigarea banilor prin forte proprii:

Afacerile pe internet

Pentru tinerii zilelor noastre, care petrec foarte mult timp la calculator, afacerile online ar trebui sa fie prima optiune atunci cand vine vorba de bunsiness. Spre deosebire de parintii lor, cei din generatiile de dupa 1990 au un mare avantaj, acela de a fi crescut odata cu internetul.

Deja am pomenit mai sus de cazurile celebre ale unor tineri din SUA si Marea Britanie care au castigat milioane de dolari inainte de a parasi bancile scolii. Nu oricine le poate urma exemplul, dar aproape oricine isi poate crea un site, adica o afacere online, cu o investitie mica, de cel mult 200 de euro, din care sa incerce sa castige un venit lunar prin vanzarea de spatiu publicitar.

Oportunitatile sunt variate: bloguri, magazine online, servicii de webdesign, editare continut pentru site-uri, freelancer, promovare pentru firme in retelele de socializare si asa mai departe. Nu intram acum in detalii privind ideile de afaceri online, ele vor face obiectul altor articole dar trebuie precizat faptul ca nici chiar pe internet banii nu pica din cer, insa pot veni mai usor, mai repede si cu mai putine riscuri decat dintr-o afacere clasica.

Babysitting

Este o activitate la indemana pentru tinerele de peste 15 ani, mai ales daca au experienta ingrijirii unor frati mai mici. De ce sa nu faca aceeasi activitate contra-cost?

Poate fi o activitate pe durata vacantelor, in zona cartierului in care locuieste. La inceput isi poate ajuta rudele, vecinele sau prietenii de familie cu copii mici sau poate apela chiar la ziarele locale de mica publicitate pentru reclama.

De la hobby la afacere

Anumite pasiuni si hobby-uri nu mor niciodata. In adolescenta, multi dintre noi dezvoltam pasiuni care, uneori, ne insotesc tot restul vietii. Poate fi vorba despre orice, de la acvaristica la numismatica sau de la filatelie la zborul cu parapanta. Dar putini dintre noi observam ca in jurul acestor hobbyuri se pot tese mici afaceri potrivite pentru tinerii cu pasiuni in domeniu.

De exemplu, un tanar pasionat de pesti de acvariu sau cine stie ce alte animale de companie, se poate gandi sa isi puna pe picioare propriul pet-shop, care in acelasi timp sa-i alimenteze hobby-ul dar sa-i aduca si ceva bani de buzunar. La fel, altul pasionat de numismatica isi poate face ucenicia in comert, achizitionand monede vechi si revanzandu-le altor pasionati cu un mic adaos. Si exemplele pot continua.

Aproape orice hobby poate fi transformat intr-o afacere!

Sucuri naturale

Este o afacere sezoniera de vara, adica potrivita pentru perioada vacantei mari. Reteta e simpla: o toneta ambulanta cu un dispozitiv de preparere pe loc a sucurilor naturale din fructe. Materia prima e reprezentata de: portocale, mere, pere, piersici, etc, iar clientii sunt consumatorii insetati de canicula care doresc sa bea un pahar de sanatate preparat in fata lor.

Este o afacere care merge mai ales in zonele frecventate de turisti sau chiar in parcuri.

Parc de distractii

Este o alta activitate care se potriveste ca o manusa tinerilor aflati in cautarea unui ban in plus. Rolul lor consta in a indruma clientii si a se ocupa de buna desfasurare a activitatilor. Cu putin ajutor isi pot crea chiar propria lor toneta distractiva unde clientii pot trage la tinta cu arme cu aer comprimat sau pot folosi diverse jocuri mecanice.

In concluzie, exista cel putin 5 oportunitati spre care se pot indrepta cei care isi doresc sa faca primii pasi in lumea afacerilor.