… aceasta e intrebarea…

In ranita fiecarui soldat se afla bastonul de general. Si, de ce nu?, in fiecare angajat sta un antreprenor.

Bine, o sa spuneti, dar in buzunarul fiecarui antreprenor a stat la inceput si o esentiala, cruciala, hotaratoare suma de bani. Nu pot sa va contrazic. Capitalul initial este important. Din nimic n-are ce sa iasa, poate doar un nimic mai mare.

Se poate discuta mult despre asta si, mai ales, se pot pune intrebari. De unde au avut ei, antreprenorii de azi, banii aia? La unele ni se raspunde, la altele nu. In cele mai multe cazuri, suntem lasati sa ghicim, sa fabulam. Daca insa luam capitalul de pornire ca ipoteza de lucru, ca pe un dat, ne aflam in fata unui teritoriu mult mai savuros de discutie. Care este profilul general al intreprinzatorului? Curaj, initiativa, dispozitia pentru risc, creativitate, o puternica motivare, incredere in propriile forte, informatie, intuitie in afaceri. Poate nu neaparat in ordinea asta. Ce reiese clar din enumerarea mea? Ca a fi sau a nu fi antreprenor tine de pozitionarea noastra in fata vietii, in fata lumii de afaceri, dar nu numai.

Daca ne ia cineva pe fiecare in parte si ne intreaba: ai curaj? esti creativ? esti motivat? ai incredere in tine?, facem un pas inainte si spunem DA. Inseamna ca, mental, suntem gata sa punem de-o afacere. Dar de un plan de afaceri ati auzit? Dar de alocarea si gestionarea resurselor? Cum stati cu informatia? Ce stiti despre piata pe care vreti sa va lansati? Vreau sa cred ca v-am pus pe ganduri.

Ati auzit cu siguranta cate fonduri alocate Romaniei de catre organismele internationale au ramas nefolosite. De ce? Din lipsa de proiecte, din lipsa de viziune antreprenoriala. Nu ajunge asadar sa ai bani si idei. Doar aceste doua ingrediente au fost suficiente la inceput, prin anii ‘90. Acum, chiar si in Romania, lucrurile sunt mult mai complexe. Exista o piata, consumatorii de orice fel s-au rafinat si, mai ales, exista deja antreprenori cu niste ani buni de experienta in afaceri.

Asa se face ca de-acum orice demers de intreprinzator trebuie facut ca la carte, profesionist. Nu mai ajunge entuziasmul, nu mai ajung banii, nu mai ajunge stralucirea unei idei. De-acum incolo, ne trebuie stiinta de a face business. Parerea mea!

Alegerea drumului de a fi antreprenor tine, pe linga calitatile de baza: curaj, initiativa, dispozitia la risc, motivatie, si de pozitionarea fiecaruia in fata vietii.

Daca ai toate calitatile amintite mai sus, inseamna ca esti pregatit sa faci pasul catre afacerea proprie. Mai sunt insa foarte multe informatii pe care trebuie sa le stii ca sa intemeiezi o afacere de succes: cum sa gestionezi resursele, cum sa faci un plan de afaceri, cui te adresezi si cum se misca piata, etc. Concluzia este ca trebuie sa avem stiinta de a face afaceri, a trecut vremea in care se incropea un business din te miri ce, acum trebuie sa fim profesionisti…