Diversificarea afacerilor poate fi abordata in mai multe feluri. Inainte de a trece la implementarea ei trebuie, insa, stabilita strategia pe termen lung.

Este foarte important sa intelegi unde te afli in acest moment pentru a defini unde vrei sa mergi in viitor. Asadar, primul pas ar fi intelegerea completa a produselor comercializate un prezent de catre companie dar si a competitorilor care comecializeaza produse similare. Intrebarile la care trebuie sa raspunzi sunt:

   • Cine sunt clientii tai? Care este piata tinta? Ce cota de piata detine afacerea ta?
   • De ce aleg ei produsele tale?
   • Cine sunt competitorii tai?
   • Ce ofera competitia in plus fata de tine?

Dupa crearea imaginii curente din punctul de vedere al pozitionarii produselor unei afaceri fata de clienti si competitie, se poate trece la determinarea strategiei de diversificare.

Diversificarea poate pleca din dorinta de a diferentia afacerea proprie de competitie. Este absolut necesar sa existe cel putin un diferentiator al produsului tau fata de cele oferite de ceilalti, chiar daca pretul este unul competitiv si convenabil pentru clienti. Doar optimizand costurile de productie si distributie pentru a da clientilor un pret bun nu poti rezista pe piata pentru totdeauna, pentru ca ceilalti jucatori fac si ei acelasi lucru, de cele mai multe ori reusind sa ajunga la acelasi nivel de performanta si egaland pretul bun oferit de tine. Trebuie cautat cu infrigurare un diferentiator, acel ceva care face un client sa aleaga produsul tau in locul celui al unui competitor. Am sa vorbesc intr-un alt articol despre diferentiatori intrucat merita o atentie speciala.

Un alt mod de abordare poate fi cel de a cauta acei diversificatori care sunt la indemana afacerii tale. Un diversificator este un element care confera unui produs o calitate noua fara a iesi insa din cadrul traditional. Ne referim, asadar la diversificarea concentrica sau corelata.

O alta metoda este aceea a crearii nevoii in piata. Pe baza studierii clientilor se poate induce acestora nevoi noi, pe care acestia nici nu le cunosc. Am sa vorbesc pe larg despre aceasta metoda intr-un articol separat.

Diversificarea se poate introduce si prin achizitionarea unui furnizor cu care se lucreaza pe una din functiuni, pentru a gasi sinergii de eficientizare a afacerii si reducerea costurillor.

Oricum este abordata diversificarea, ea trebuie sa se intample in momentul in care afacerea este suficient de matura pentru acest lucru, iar strategia de diversificare trebuie indelung gandita inainte de fi pusa in aplicare, pentru a fi sigura ca s-au luat in calcul toate oportunitatile si riscurile ei.