Foarte rar se face o diferentiere clara intre aceste doua calitati. De cele mai multe ori sunt bagati la gramada in categoria “om de afaceri”.

Incerc sa fac o comparatie pas cu pas a celor doua tipuri de oameni, ambii realizati din punct de vedere profesional, dar cu caracteristici uneori diferite.

Antreprenor e cel care are ideea, gaseste resurse si o pune in practica. Manager e acela care, o data lansata afacerea, o mentine, ca afacere.

Antreprenorul are un simt al riscului apropiat de nebunie. Managerul este o persoana hiper-rationala si evita pe cit posibil riscul.

Antreprenorul creeaza.
Managerul gestioneaza.

Antreprenorul e cel care aduce ceva nou intr-un loc unde inainte nu exista nimic.
Managerul e cel care se asigura ca noutatea nu va afecta in mod negativ firma, iar daca simte ca da, o va evita.

Daca antreprenorul actioneaza sau foloseste resurse ale unui sistem deja format (incearca sa extinda un business, de exemplu) e foarte posibil sa-l destabilizeze grav. Principala sa prioritate este sa-si puna ideile in practica.
Rolul managerului este sa evite destabilizarile sistemului si sa-l mentina in parametrii indicati de functionare. Principala sa prioritate este sa mentina sistemul, impotriva oricaror incercari de modificare.

Antreprenorul va face orice pentru a gasi resursele necesare punerii in practica a ideii sale. Daca pentru asta va trebui sa-si sacrifice environmentul social (sa se certe cu prietenii, nevasta, etc) o va face.
Managerul, fiind cel care prin definitie, obtine rezultate prin intermediul celorlalti, va face orice pentru a-si crea un environment social favorabil. Se va asigura intotdeauna ca in spatele sau se formeaza o echipa pe care o poate controla.

In zona de business a Internetului romanesc (publicitate, publishing, servicii) marea majoritate a playerilor sunt antreprenori. Exista extrem de putini manageri de meserie in aceste zone, probabil nici unul cu adevarat performant. Din cauza faptului ca antreprenorii sunt “fortati” de lipsa unor oameni calificati sa fie si manageri, devin din ce in ce mai ineficienti. Dorinta lor de a extinde businessul se va lovi intotdeauna de constringerile privind conservarea a ceea ce deja au.

Iar cind aceasta lupta se da nu intre doua persoane, fiecare capabile de argumente solide, ci intre doua fatete ale aceleiasi personalitati, lucrurile tind sa scape de sub control…

Cele doua calitati sunt rareori diferentiate fiind de multe ori asociate cu termenul de om de afaceri.

Antreprenorul este de regula catalizatorul, cel care are o idee, gaseste resursele necesare si isi pune toata energia in a porni o afacere bazata pe acea idee. In toate aceste actiuni, riscul este unul dintre factorii hotaritori si care de cele mai multe ori fac diferenta intre spiritul antreprenorial si cel managerial. Antreprenorul este cel care, pentru atingerea scopului urmarit, nu se teme de riscuri si le asuma chiar daca prin asta poate destabiliza un sistem deja format. Managerul, dimpotriva, incearca sa evite pe cit posibil riscurile si sa pastreze sistemul pe care il conduce cit mai stabil.

Antreprenorul isi va atinge telurile indiferent de parerea celor din jur si fara a tine cont de simtamintele si nevoile celorlalti. Managerul va incerca sa isi creeze un mediu social favorabil, va tinde sa aiba o echipa care sa il urmeze si pe care sa o poata controla.

In forma cea mai concisa, putem spune ca antreprenorul este cel care creeaza iar managerul este cel care gestioneaza.

Ei bine, v-ati gandit? Care este profilul vostru, antreprenor sau manager?