Spatiul a reprezentat intotdeauna o tentatie pentru oameni. Inca din cele mai stravechi timpuri oamenii au privit spre cer, locul in care traiesc toate zeitatile si divinitatile, cu veneratie, teama dar si cu o curiozitate crescanda.

A trebuit sa treaca mult timp pana cand omul a indraznit sa porneasca cucerirea spatiului, fiind nevoie ca tehnologia sa permita realizarea acestui vis. Toate intreprinderile legate de explorarea spatiului au fost timp de mai mult de 50 de ani complet sub controlul guvernamental. In ultimii ani, insa, au aparut asa numitii antreprenori ai spatiului care vor sa exploreze aceasta oportunitate. Ei sustin ca, prin implicarea lor, spatiul va deveni disponibil turismului la scara larga.

In anii ’60, in timpul programului Apollo, sa ajungi pe orbita parea un lucru care urma sa se intample in cativa ani. Dar, acest vis a fost destramat de structurile guvernamentale care nu au reusit sa vina cu solutii care sa ofere costuri rezonabile pentru oferirea sigurantei necesare doritorilor de o plimbare pe orbita Pamantului.

Lucrurile au inceput insa sa se schimbe, in primul rand prin proiectele pornite in anii ’90 de a gasi solutii de navete spatiale usoare destinate zborurilor de agrement sub-orbitale. Inventatorii si oamenii de stiinta au venit cu multe idei pe aceasta tema iar, in 2004 deja exista un proiect finalizat.

Este clar ca, in viitorul apropiat, antreprenorii spatiului ne vor pregati multe surprize pentru a deschide spatiul turismului privat si vor lansa oferte competitive pentru a oferi calatorii in spatiu pe care si le vor putea permite din ce in ce mai multi.