Arhitectura este una dintre cele mai nobile profesii liberale in care talentul individual se poate manifesta in voie. Ca arhitect, cariera si veniturile depind in cea mai mare masura de tine insuti, ceea ce reprezinta deopotriva un avantaj dar poate fi si un impediment uneori. De ce spun ca arhitectura este o afacere cu spatiul? Pentru ca ea exploateaza cele trei dimensiuni ale spatiului, pe de o parte, dar si o a patra dimensiune, cea estetica. Arhitectura ofera posibilitatea antreprenorilor din aceasta nisa posibilitatea de a avea propriile companii. Investitiile intr-o astfel de afacere nu sunt mari, ceea ce este important este capitalul uman, in sensul de a avea arhitecti talentati, cu un bun portofoliu.

Ce inseamna un arhitect de succes?

Arhitectii sunt in acelasi timp o necesitate dar si creatori de frumos, diferenta dintre cele doua tipuri de servicii reflectandu-se foarte mult asupra castigurilor.

Datorita legislatiei in vigoare, orice constructie are nevoie de serviciile unui arhitect dar cel care are ultimul cuvant este comandatarul lucrarii. De aceea vedem o multime de cladiri noi, in care e limpede ca s-au investit sume mari de bani, dar care din punct de vedere arhitectural sunt niste kitsch-uri. De cele mai multe ori suntem tentati sa dam vina pe arhitecti si proiectanti, uitand insa ca de cele mai multe ori ei trebuie sa se adapteze cerintelor proprietarului iar in Romania sunt foarte putini proprietari care sa construiasca animati de spiritul estetic. Prin urmare, masura unui arhitect e data de un numar redus de constructii reprezentative in care gustul pentru frumos al constructorului si-a dat mana cu talentul arhitectului.

Insa nu oricine isi permite sa traiasca doar din arta. Marea majoritate nu fac decat sa respecte dorintele si bugetul constructorului.

Cat castiga un arhitect?

Un raspuns simplu ar fi: castiga cat munceste. Comisioanele pe care le percep arhitectii sunt reglementate prin lege si in prezent comisionul legal al unui arhitect nu poate fi mai mic de 4% din valoarea constructiei. Prin urmare incasarile lunare ale unui arhitect sunt direct proportionale cu volumul de munca. In Romania ele pot ajunge in cazul unui arhitect solicitat si la cateva mii bune de euro pe luna.

Cum spuneam si la inceputul acestui articol, arhitectul este un creator de frumos, un serviciu de lux si bine platit de catre cei care isi permit sa caute originalitatea. Gustul pentru frumos este un gust innascut dar aproape imposibil de definit pentru ca, asa cum remarcau si filosofii greci, frumosul nu se cunoaste, el doar se recunoaste.

Arhitectura nu poate fi o afacere decat pentru adevaratii profesionisti, fiind la limita intre meserie si arta, acest lucru cerand, in primul rand, pasiune si, apoi, pricepere si aptitudini specifice.

Nu toti suntem croiti (proiectati, sa folosesc un termen familiar arhitectilor) la fel, tocmai de aceea exista o multime de profesii liberale si afaceri, fiecare cu specificul ei si care se adreseaza unor anumite tipuri de personalitate.

De fapt acesta este unul dintre secretele succesului in afaceri; alege ceva care ti se potriveste si care te reprezinta, nu ceva care se potriveste altora, dar despre asta vom vorbi mai pe larg in alte articole.