Un guest-post de Claudia Patrascu

Multi speakeri motivationali din lumea intreaga recomanda scrisul zilnic printre metodele de dezvoltare personala, ceea ce inseamna ca exercitiul de a scrie este considerat o treapta in evolutia intelectuala si spirituala. Coachi si traineri predica la unison ca, oricat de stangaci ti s-ar parea ca esti in ticluirea randurilor la inceput, scriind zi de zi poti deveni tot mai expresiv, mai coerent, mai constient de propriile atuuri, dar si de propriile limite – deci, mai pregatit pentru provocarile viitorului. Chiar daca la inceput se face simtit sindromul foii albe (adica blocajul, imposibilitatea de a articula fraze coerente), treptat, ideile se vor cristaliza mai limpede, gandurile se vor incadra intr-o anumita ordine – chiar daca e una proprie, numai de tine inteleasa – si, implicit, iti va fi mult mai clar ce-ti doresti de la viata si ce ai de facut pentru a-ti atinge obiectivele.

blogger autorDaca nu ai inca un blog, iata un motiv bun sa-l creezi acum. De ce sa-l creezi? Pentru inceput, poti sa-l creezi, pur si simplu, pentru tine. Un spatiu unde sa te exprimi asa cum vrei, fara limite, fara conventii. Locul tau de joaca, de meditatie, de… ce vrei tu. Apoi, daca vrei sa impartasesti si altora gandurile tale, blogul poate fi o poarta catre lume – adica, ii inviti si pe altii sa “se joace” alaturi de tine, sa despicati impreuna firul in patru pe teme dintre cele mai triviale ori cum nu se poate mai complexe, dupa cum preferi. Treptat, vei crea in jurul tau o comunitate. Un cerc de identitati avide de informatii, care s-au adunat in jurul tau… cu un motiv. Fara sa-ti dai seama, poate, ai devenit un nucleu al experientei lor virtuale. Iar asta nu trebuie sa te sperie, ci sa te onoreze si sa te incurajeze. Chiar si la o scara mica, ai puterea de a schimba ceva, cat de putin, prin puterea de Creator al cuvintelor si de Maestru al interactiunii online cu cei care-ti trec pragul virtual.

In cei 5 ani de organizat competitia SuperBlog am avut bucuria sa descopar multe bloguri valoroase, in spatele carora sunt oameni puternici, cu valori si motivatii ce mi-au fost si imi sunt exemplu. Unul din acestia este Bogdan Mihalascu, bloggerul care a castigat locul I in SuperBlog 2009. Finantist de profesie si, totodata, un talent innascut in arta condeiului, Bogdan a devenit in 2011, alaturi de tatal sau, co-autorul cartii “Lectiile crizei economice” pe care am avut si noi, echipa SwissPlan.biz, placerea s-o promovam la momentul lansarii. Probabil ca potentialul lui interior ar fi dus oricum la o aparitie editoriala, mai devreme sau mai tarziu; dar poate ca si blogul lui, MoneyWatch.ro, a fost antrenamentul spre statutul de autor. Daca-l veti citi, veti intelege de ce.

Blogosfera din Romania are deja multe voci care merita citite si ascultate. Poti fi si tu una dintre ele. Varsta, experienta ori traficul nu conteaza catusi de putin in aceasta ecuatie. Important este sa transmiti in cuvinte universul tau interior, sa-i inviti pe cititori sa ti se alature, sa va impartasiti reciproc ganduri si trairi, ba chiar sa creati impreuna povesti. Toti avem nevoie de povesti ca sa “crestem” pe dinauntru, la orice varsta. Tu ce povesti creezi online?

O “poveste” plasmuita online poate fi, de pilda, un e-book. O carte scrisa in colaborare cu alti colegi din spatiul virtual ale caror valori le impartasesti, alaturi de care poti sa creezi si sa transmiti si altora din ce stii, simti si gandesti. Cine stie, poate randurile tale ar putea fi sursa de inspiratie si pentru altii. Iar inceputul acestei initiative poate fi chiar pe acest blog, unde Dan Niculescu lanseaza tuturor invitatia de a crea impreuna o carte. Poate aceasta nu va vedea lumina tiparului – si, la urma urmei, in era Internetului nici n-ar fi nevoie – dar cu siguranta ar putea schimba, macar putin, lumea virtuala pentru tine si alti internauti de pretutindeni. Ar fi o samanta incoltita din care s-ar putea dezvolta noi si noi idei, proiecte, perspective. Asadar, indrazneste!