Am citit intr-o revista de business, una dintre cele multe pe care le urmaresc in mod constant, un top al celor care aduc inca venituri, desi nu mai sunt printre noi. O parte dintre ei aduc venituri mai mari decat cei care sunt inca in viata.Marilyn Monroe

De ce credeti ca Marilyn Monroe, Michael Jackson sau Albert Einstein inca aduc venituri de peste 10 milioane de dolari?

Pentru ca fiecare dintre ei au fost un brand pentru industria in care au activat, un brand care a fost construit pe autenticitatea si valorile fiecaruia dintre ei. Valoarea fiecaruia dintre ei ne-au lasat mai bogati.

Sa luam exemplul: Marilyn Monroe. Imi aduc aminte primul film pe care l-am vazut cu Marilyn; am accesat instant pagina de Wikipedia care ii este dedicata cautand cat mai multe informatii despre cine a fost aceasta actrita si de ce a fost asa de populara? Ce am aflat, a fost ca Marilyn a fost etichetata drept un “sex-simbol” si cu “reputatia de cea mai legendara figura publica a tuturor timpurilor”. ( sursa Wikipedia )

Intrebarea care se ridica este ce a determinat dobandirea acestei reputatii? De ce a fost considerata Marilyn Monroe un sex-simbol? Ce a facut ea diferit fata de restul actritelor din acea perioada?

Ca prima observatie, raspunsul pare simplu: a indraznit. Rolurile pe care le-a interpretat toate aveau ca element comun, genul de feminitate irezistibila, usor prostuta insa educata, cautatoare de avere, pudica si in acelasi timp agresiva prin frumusetea ei, cu capul in nori, mereu simtind nevoia de a fi inconjurata de o forta masculina. Rolurile interpretate de ea au dus imediat la formarea unui stereotip. A devenit un model pentru femeia anilor 40-50-60: sexi, frumoasa, feminina.

De aceea a fost considerata un sex-simbol. Pentru ca a creat un stereotip si a devenit model pentru femeile anilor respectivi, iar astazi dupa 50 de ani de la moartea ei inca reprezinta un model.

Locul unde intervine insa strategia de branding personal este discrepanta intre adevarata imagine a lui Marilyn si imaginea comunicata prin intermediul rolurilor sale. In roluri, era prezentata drept o femeie frumoasa si atat; insa in realitate, aflam din sursele biografice existente, Marilyn a fost de fapt o femeie cu un coeficient de inteligenta peste medie, a citit peste 400 de carti si ii placea sa se inconjoare mereu de oameni inteligenti care sa o ajute sa se cultive. Ceea ce a lipsit sex-simbolului a fost insa educatia, de aceea Marilyn a devenit in timp un autodidact.

Marilyn Monroe este o lectie importanta despre ce inseamna imagine personala si ce inseamna sa investesti in propria imagine pentru a ne indeplini dorintele. Imaginea pe care o comunicam poate fi la polul opus de imaginea reala, insa imaginea care genereaza businessul indiferent ca este vorba de actorie sau orice altceva, este cea care ne poate face sa ramanem in istorie drept “cea mai legendara figura publica a tuturor timpurilor”.