In fiecare zi apar business-uri noi. Unele reusesc, altele, insa, dispar foarte repede de pe scena. Unele beneficiaza chiar de un inceput excelent, ca mai apoi sa se piarda pe drum. Altele, dimpotriva, pot avea un inceput ezitant si plin de incercari, dar, prin perseverenta si multa munca, reusesc sa se redreseze si sa devina afaceri stabile si durabile.

Gandindu-ma ce deosebeste afacerile de care am vorbit mai sus, incerc sa definesc cateva reguli pentru o afacere de succes:

  • Gaseste o nisa. Pentru afacerile mici, cel mai bine este sa se gaseasca o nisa de afaceri.
  • Fii mic, dar gandeste mare. Prima intrebare pe care si-o pune un antreprenor al unei afaceri mici este „Cum voi face fata competitorilor mei mai mari?”. O afacere mica are, totusi, si unele avantaje in fata celor mari si anume: flexibilitate, capacitate de raspuns mai buna, servicii personalizate. E important, ca antreprenor, sa fii constient de aceste avantaje si sa profite cat mai mult de pe urma lor. Si, poate cel mai important, este ca faptul ca ai o afacere mica sa nu te impiedice sa gandesti in stil mare!
  • Diferentiaza-te de competitie. Chiar daca produsele tale sunt parte a portofoliului si altor firme, gaseste unicitatea ofertei tale. Asigura-te ca oferi ceva ce ceilalti nu au.
  • Prima impresie conteaza! Incearca sa te prezinti cat mai bine de prima oara. Este o vorba care spune:

There’s no second chance to make the first impression. (Nu exista a doua sansa pentru a crea prima impresie)

  • Asigura-ti o reputatie buna. Trebuie sa ai tot timpul in minte faptul ca afacerea ta depinde intru totul de reputatia pe care o ai in mediul de afaceri.
  • Imbunatateste continuu afacerea. Antreprenorii stiu ca nu trebuie sa fie rigizi si nu trebuie niciodata sa se cantoneze in a spune „asa se fac lucrurile de atata timp, tot asa le facem si de acum inainte”. Mediul dinamic de afaceri de astazi cere imperativ antreprenorilor sa vina cu solutii noi si asta rapid!
  • Planifica lucrurile. Antreprenorul trebuie sa inteleaga puterea planificarii. Un plan bun te ajuta sa ai succes, relevandu-ti costurile, resursele necesare si riscurile.
  • Munceste destept. Persoanele care reusesc in afaceri sunt cei care reusesc sa vada departe si care accepta lucrurile asa cum sunt si le gestioneaza in consecinta, avand o atitudine mereu pozitiva. Ei stiu sa isi gestioneze timpul, realizand importanta timpului personal la fel de mult ca si munca. Antreprenorii de succes stiu sa schimbe repede directia atunci cand planurile lor nu functioneaza asa cum se asteptau. Ei stiu sa „munceasca destept”, stiind ca nu efortul conteaza, ci rezultatele si calitatea.