Sunt tot mai multe afaceri în domeniul surselor alternative de încălzire, pe măsură ce resursele tradiționale se împuținează, iar interesul față de protejarea planetei devine din ce în ce mai mare. Astfel, vă propun o poveste de succes a unui întreprinzător care a căutat o idee de afaceri pentru un business personal până ce a descoperit o afacere de nișă și anume comercializarea de panouri radiante cu infraroșu. Cu mulțumirile de rigoare din partea mea domnului Bogdan Popa pentru că a acceptat să ne împărtășească experiența lui și să ne dea câteva sfaturi, haideți să aflăm împreună povestea sa.

„Ma numesc Ion Bogdan Popa si sunt reprezentantul unei firme infiintata in scopul comercializarii de panouri radiante infrarosu. Va invit sa cititi cum am ajuns sa ma ocup de comercializarea lor si care a fost modul in care mi-am dezvoltat afacerea, putand sa vizitati site-ul meu pentru a va familiariza cu aceste panouri radiante infrarosu.

Cum am luat decizia de a comercializa panouri radiante infrarosu?

Ideea de a avea un business privat mi s-a infiripat in minte dupa ce am terminat facultatea. Stim foarte bine care este situatia locurilor de munca in Romania si astfel, dezvoltarea unei afaceri personale cred ca este o idee foarte buna.

O afacere poate fi privita fie ca sursa unica de venit, fie ca o completare la venitul obtinut dintr-o alta activitate, desfasurata in slujba unui patron sau a statului, aceasta din urma varianta fiind valabila in special pentru cei care lucreaza in ture sau cei care stau putine ore la locul de munca.

Pentru inceput, eu m-am gandit sa imi dezvolt o afacere pe domeniul contabilitate. In acest scop, m-am inscris la un curs de contabilitate si la un curs de web design (pentru a invata sa realizez un site web).

panouri-radiante1Intre timp, am auzit despre panourile radiante cu infrarosu. La acel moment nu aveam nicio intentie de a le comercializa. Fiind, insa, impresionat de modul lor de functionare, de consumul mic si de usurinta de instalare m-am hotarat sa imi achizitionez unul pentru incalzirea unei camere a apartamentului meu, foarte friguroase, cu doi pereti exteriori, in care sistemul clasic de incalzire nu facea fata.

Astfel, am inceput sa sun diferiti comercianti pentru informatii si oferta. Intamplator, am sunat si un producator. Aducandu-mi aminte de posibilitatile mele de a crea un site web, i-am propus o colaborare in sensul comercializarii panourilor radiante cu infrarosu produse de el.

A acceptat, mi-a facut o oferta, si astfel am inceput sa comercializez panouri radiante cu infrarosu.

Pasii dezvoltarii unei astfel de afaceri:

 1. Infiintati-va o firma. Pentru inceput recomand infiintarea unui PFA. Lucrurile sunt mult mai simple;
 2. Luati legatura cu unul sau mai multi producatori pentru oferta;
 3. Realizati-va un site web. Internetul este foarte important in dezvoltarea unei afaceri;
 4. Daca aveti posibilitati, achizitionati-va si un spatiu de desfacere;
 5. Promovati-va afacerea. Promovarea afacerii se poate face in mai multe moduri:
  • Optimizarea site-ului. Pe internet se gasesc foarte multe articole despre optimizarea site-urilor web. Un site bine optimizat iti poate asigura o mai buna pozitie in motoarele de cautare si mai multe vanzari;
  • Reclama Google Adwords sau Facebook Ads (reclame platite cu cost/click);
  • Reclama pe alte site-uri prin bannere si advertoriale;
  • Reclama din vorba in vorba. Uneori aceasta metoda este foarte buna;
  • Reclama prin bannere si afise pe la blocuri, pe stalpi, statii de tramvai, etc;
  • Reclama prin punerea de pliante la stergatoarele masinilor;
 6. Respectati-va clientii. Mergeti pe ideea ca un client va poate aduce alti zece.
   Astfel:

  • Oferiti produse si servicii de calitate;
  • Fiti punctuali;
  • Pastrati legatura cu clientii dvs.;
  • Faceti reduceri clientilor fideli.
  • Faceti-i sa se simta importanti.
  • Instiintati-i de noile dvs oferte;

Comercializarea de panouri radiante infrarosu – avantaje si dezavantaje

Avantajul il reprezinta calitatea acestui sistem de incalzire. Un panou radiant cu infrarosu confera fiabilitate (durata de viata de peste 20 ani), consum mic, usurinta de instalarea,  efecte benefice pentru sanatate, previne aparitia igrasiei, incalzeste obiectele din jur, asigura incalzirea uniforma a incaperii, etc.

Dezavantajul consta in faptul ca este un sistem nou de incalzire pe piata romaneasca, multi fiind reticenti in privinta acestuia. Mai mult, diferite persoane isi dau, in necunostinta de cauza cu parerea, confundand panourile radiante cu infrarosu cu celelalte panouri electrice existente pe piata, ce functioneaza asemeni unui resou.”

Închei aici mărturia colaboratorului nostru, cu speranța că v-am stârnit măcar curiozitatea față de această tehnologie, care se înscrie în lista inițiativelor de diversificare a surselor de căldură, cu grijă față de eficiență, consum și cost.