Planificarea are un rol determinant in succesul unei afaceri. Inainte, insa, de a incepe asternerea pe hartie a unui plan de afaceri, trebuie sa fie foarte bine conturata la nivel de concept, ideea de afacere. 

Orice afacere, ca si ciclu de viata, trece prin fazele de planificare, proiectare, executie si operare. Un plan de afaceri trebuie sa acopere toate aceste faze pentru a defini in totalitate ideea de afacere si fezabilitatea ei.
 
Principalele sectiuni ale unui plan de afaceri vor fi prezentate, pe scurt, in cele ce urmeaza. 

Descrierea afacerii 

Se refera la prezentarea pe scurt a afacerii, in contextul mai larg al industriei in care se afla pozitionata si al tendintelor si oportunitatilor industriei. Tot aici, trebuiesc descrise succint produsele si serviciile care vor fi produse si comercializate impreuna cu modalitatea de distributie a lor. Deasemenea, functiile de suport, promovarea, publicitatea si serviciile cu clientii trebuiesc detaliate. Modalitatea de a obtine profit, trebuie si ea descrisa in aceasta sectiune.

Strategiile de piata

Acestea rezulta, de regula, in urma unei atente analize a pietei. In aceasta sectiune, trebuiesc abordate mai multe tematici, precum:

   1. Definirea pietei – un antreprenor trebuie sa cunoasca foarte bine piata in care se desfasoara afacerea sa. Aspecte precum dimensiunea pietei, tendintele (de crestere sau scadere), influentele pe care le au anumiti factori (politici, sociali, tehnologici, etc) asupra pietei trebuie sa faca parte neaparat din orice plan de afaceri. Deasemenea, in cadrul pietei trebuie identificat, specific, segmentul de piata care este targetat.
   2. Stabilirea cotei de piata pe care si-o propune afacerea. Se refera la cunoasterea principalilor competitori si ai cotei de piata, identificarea ratei de conversie a celorlalti competitori si stabilirea unui obiectiv de cota de piata pentru durata pe care este facut respectivul plan de afaceri.
   3. Pozitionarea afacerii fata de piata. In primul rand trebuie inteleasa pozitionarea competitorilor pe piata, trebuie inteles ce nevoi adreseaza produsele sau serviciile oferite si apoi care sunt diferentiatorii pe care ii prezinta fata de competitie.
   4. Politica de preturi. Fiecare afacere poate avea modul specific de calcul al preturilor, promotiilor si politicilor de discount dar sunt cateva reguli pe care toate afacerile trebuie sa le respecte: preturile trebuie, in primul rand, sa acopere costurile si, in acelasi timp, sa asigure vanzarea produsului; preturile trebuie sa reflecte dinamica pietei, sa fie conforme cu cererea existenta pe piata.
   5. Modalitatile de distributie. Trebuiesc selectate canalele de distributie cele mai potrivite pentru afacere. Cele mai cunoscute modalitati de distributie sunt: vanzare directa (online sau prin forta de vanzari), vanzare angro, vanzare cu amanuntul (retail), retea de dealeri sau magazine proprii
   6. Potential de vanzari. Avand stabilite in planul de afaceri punctele de mai sus, se poate face o proiectie a potentialului de vanzari pe o anumita perioada. De regula, aceasta proiectie se construieste pe o perioada de 5 ani.
   7. Promovarea afacerii. La acest capitol trebuiesc definite politicile de publicitate la care se vor recurge. 

Analiza competitiei

Se refera la identificarea si analizarea competitiei din punctul de vedere al punctelor forte si al punctelor slabe precum si la identificarea oportunitatilor. 

Planul de dezvoltare al afacerii

Acesta sectiune trebuie sa identifice activitatile care trebuiesc operate de companie, costurile asociate si organizatia care sa le sustina pe durata la care se refera planul de afaceri. Piata este in continua miscare si transformare, ca urmare, orice afacere trebuie sa-si adapteze produsele oferite si structura organizatorica. Deasemenea, o analiza de riscuri este mai mult decat necesara. Subiectele care trebuiesc adresate sunt:

   1. Dezvoltarea produselor
   2. Dezvoltarea pietei
   3. Dezvoltarea organizationala 

Planul operational al afacerii

Se refera la cheltuielile operationale, cheltuielile cu materiile prime si nevoia de capital. Zonele care trebuiesc inspectate in acest caz sunt:

   1. Structura organizationala
   2. Calculul personalului necesar
   3. Definirea cheltuielilor ne-productive direct: training-uri, calatorii, utilitati, chirii, taxe, asigurari, deprecieri, etc.

Analiza financiara

Situatiile financiare minimale care trebuiesc sa reflecte starea de sanatate financiara a unei companii sunt: situatia venituri – cheltuieli, fluxul de casa, bilantul financiar. Acestea trebuie sa fie parte a unui plan de afaceri, ca si proiectie, luand in considerare ipotezele folosite pentru construirea lui.

Aceasta este, schematic, descrierea componentelor unui plan de afaceri. In functie de afacere, acesta poate avea componente suplimentare sau, dimpotriva, elemente care nu trebuiesc detaliate. Este un pas primordial inainte de trecerea la infiintarea oricarei afaceri, fara de care rezultatele actiunilor unui antreprenor nu pot fi previzionate si, astfel, succesul nu poate fi asigurat.