În lumea contemporană suntem asaltați de o sumedenie de informații. V-ați pus vreodată întrebarea, câtă din această informație este una cu adevărat folositoare și câtă este doar zgomot, informație goală de conținut și care nu aduce niciun fel de valoare? Din păcate, nu cred ca facem întotdeauna această distincție și consumăm, câteodată, informație nu doar nefolositoare, ci și dăunătoare.

Pentru a face o distincție clara între informația valoroasă și cea inutilă, voi vorbi în acest articol despre caracteristicile informației folositoare. În general, valoarea informației este dată de utilizarea ei în luarea unor decizii sau, pur și simplu, în obținerea unor rezultate (de exemplu, informația prezentată într-un ghid de călătorie, trebuie sa ducă la identificarea cu ușurință a obiectivelor căutate). Având această definiție, iată ce atribute definesc o informație valoroasă:

Exactitatea / corectitudinea

Exactitatea unei informații este direct influențată de procesul de culegere a ei. Dacă acesta are carențe, atunci și rezultatul, informația finală, este deficitară din punctul de vedere al corectitudinii.

Completitudinea

Completitudinea informației este deosebit de importantă, mai ales în procesul decizional. Lipsa unor bucăți de informație poate conduce la luarea unor decizii greșite.

Relevanța pentru subiectul tratat

Orice informație trebuie sa se refere la un anumit subiect. De multe ori, găsim informații confuze, care trec de la un subiect la altul, făcând mesajul greu de digerat sau înțeles. În procesul decizional, relevanța informației este cu atât mai importantă.

Sensul economic

Uneori, pentru a strânge o informație este nevoie să se investească un efort important. Trebuie pusă în balanță întotdeauna importanța informației și costurile asociate producerii ei. Prin urmare, informația trebuie sa aibă sens și din punct de vedere economic.

Simplitatea

Simplitatea se referă mai mult la modul de prezentare al informației. Dacă o informație este prezentată într-un mod încâlcit, valoarea informației se pierde, iar mesajul nu este transmis. Se spune că prezentarea informației este la fel de importantă ca și conținutul.

Actualitatea

O informație are sens și valoare atunci când este de actualitate. Vă imaginați impactul în luarea unei decizii, de exemplu, dacă informația nu este la zi ci prezintă o stare din trecut. Actualitatea se referă la oferirea informației la momentul potrivit.

Verificabilă

Încrederea într-o informație se obține atunci când ea poate fi verificată. Codul jurnaliștilor spune, de exemplu, că, atunci când sursa nu poate fi dezvăluită, o știre trebuie să poată fi verificată din trei surse independente pentru a putea fi publicată.

Accesibilitatea

Informația trebuie sa poată fi accesată cu ușurință pentru a putea fi folosită la momentul potrivit. Evoluția pe care a avut-o, în ultima vreme, tehnologia informațiilor și în special internetul, înlesnește accesibilitatea informației.

Siguranța

Informația presupune diverse nivele de autorizare din punct de vedere al accesului la ea. O informație ajunsă la îndemâna unor persoane neautorizate poate avea efecte negative. De exemplu, firmele care stochează informații confidențiale despre clienții lor au obligativitatea de a asigura securitatea acestora.

Având această descriere a caracteristicilor unei informații de valoare, cred că este benefic pentru fiecare dintre noi să facem efortul de a identifica și consuma doar informația cu adevarat folositoare!