Am stabilit deja ca timpul este o resursa, cea mai importanta a omului si care este, din pacate, o resursa limitata. Iar resursele trebuiesc optimizate din punct de vedere consum. De aici rezulta ca trebuie sa avem o preocupare continua in a folosi timpul eficient.

The ability to focus attention on important things is a defining characteristic of intelligence. (Abilitatea de a iti focaliza atentia pe lucrurile importante este o caracteristica definitorie a inteligentei). Robert Shiller

Bun, intrebarea este cum facem sa folosim timpul eficient? In primul rand prin planificare si apoi prin concentrarea pe lucrurile importante. Este nevoie de putin exercitiu si dorinta de a acorda atentie clasificarii lucrurilor in importante si non-valoare, dar se poate!

Un antreprenor, cu atat mai mult, trebuie sa identifice lucrurile importante, care aduc valoare lui si afacerii lui si sa se concentreze pe acestea. Restul pot fi, de exemplu, delegate catre altcineva. Ca si antreprenor, cred ca lista cu lucruri de facut „to-do list” ar trebui inlocuita cu lucruri importante de avut in atentie „focus list”.

Lucrez de multa vreme intr-o companie multinationala si pot sa spun ca am observat ca cei care au avut o evolutie rapida si pana la nivelurile de sus in conducere au fost cei care au pus intotdeauna accent pe lucrurile importante, cele care le dadeau vizibilitatea si expunerea dorita. Daca esti tot timpul ocupat cu rezolvarea lucrurilor urgente, in ordinea in care incep sa „arda”, nu numai ca nu ai cand se te ocupi de lucrurile importante, dar nici nu ai timp sa le deosebesti de celelalte.

Un antreprenor trebuie, prin urmare, sa acorde in mod uzual atentie activitatilor de care se ocupa pentru a folosi timpul eficient si numai pentru lucrurile cu adevar importante si care aduc valoare. Timpul nu este de pierdut!