Antreprenoriatul presupune inovatie, iar furnizorii de idei pentru afaceri sunt foarte diversi, nefiind tocmai simplu sa-i categorisesti. Majoritatea antreprenorilor sunt creativi, se dovedesc inspirati, au imaginatie, dar apeleaza si la o serie de mijloace de obtinere a ideilor ce duc in cele din urma la inovatie.

Dintre metodele de furnizare de idei de afaceri noi sau de imbunatatire ale afacerii curente as enumera:

   • Urmarirea schimbarilor la nivelul macrosistemelor – in structura populatiei, economie, politica, legislatie, cultura tehnologica, nivelul de civilizatie si de aspiratie si asa mai departe.
   • Analiza simptomelor schimbarii, altfel spus ale cererii si ale ofertei de innoire, lucru realizabil prin diagnoze, prognoze, investigarea evolutiei pietelor, precum si asimilarea permanenta de noi cunostinte si evaluarea utilitatii lor pentru scopul propus.
   • Acordarea unei atentii continue identificarii si exploatarii oportunitatilor, a ocaziilor pe care le ofera succesul si esecul, dar si a celor datorate sanselor oferite de conjuncturile de piata sau sociale.
   • Revizuirea minutioasa a proceselor. In ceea ce priveste procesele, se poate spune ca ele se pot imbunatati, practic, la infinit. Intotdeauna merita sa investesti timp in a eficientiza si optimiza procesele din cadrul unei companii.
   • Investitia in proiecte pilot. Nu, acestia nu sunt bani aruncati pe fereastra! Proiectele pilot pot, cu o cheltuiala minima, sa identifice oportunitati sau sa reduca riscurile de a lansa produse care nu sunt vandabile.
   • Conectarea la mediul de afaceri al domeniului in care opereaza compania. Poate ca este unul din cele mai importante lucruri sa fii prezent in mijlocul breslei din care face parte afacerea ta, sa intretii relatii stranse cu ceilalti jucatori de pe piata. Multe dintre idei pot fi preluate din aceasta comunitate a oamenilor de afaceri.
Antreprenorul trebuie sa aiba ca si preocupare permanenta gasirea de idei noi si inovatoare pentru afacerea lor. Pentru a realiza acest lucru, trebuie sa aiba senzorii necesari identificarii si utilizarii cat mai eficiente a posibililor furnizori de idei antreprenoriale.