Multi isi doresc sa munceasca pentru ei, sa porneasca o afacere proprie si sa nu mai depinda de un angajator si de un venit previzibil dar, in acelasi timp, insuficient pentru a le oferi nivelul de trai dorit. Totusi, un antreprenor poate cadea in multe capcane iar cel mai bun mod da a le evita este sa le cunoasca, profitand de experientele altora.

Sunt multe greseli pe care un antreprenor le poate face, mai ales in cazul in care vorbim despre infiintarea primei afaceri. O parte din ele le vom discuta in cele ce urmeaza:

    • Detinerea unei idei de afaceri fara a actiona. Sunt multi cei care spun ca au o idee traznet cu care pot revolutiona lume afacerilor, dar nu fac nimic pentru a o pune in practica. O idee fara o afacere care sa o materializeze, este doar un vis.
    • Nedefinirea unui plan detaliat de afaceri. Fara un plan de afaceri este greu de crezut ca se poate ajunge acolo unde se doreste. Orice plan se dovedeste in cele din urma a fi doar un ghid, intrucat in realitate prezinta deviatii de la planificarea initiala, dar fara el, evolutia este imprevizibila si mai ales impredictibila.
    • Acceptarea de sfaturi de la prea multi oameni. Nu, nu ma contrazic, insa daca iei in calcul opiniile prea multor persoane, risti sa nu mai actionezi, stand sa evaluezi toate posibilitatile si riscurile. E ca in cazul in care vrei sa iti schimbi masina si discuti despre acest lucru cu prietenii tai. Pun pariu ca fiecare iti va recomanda altceva, conform criteriilor si gusturilor lui. Desi este bine sa asculti parerea tuturor, nu trebuie sa te lasi influentat prea mult de ei si sa iti urmaresti cu incredere ideea.
    • Acceptarea unor cheltuieli initiale prea mari. Cheltuielile facute la inceputul unei afaceri trebuiesc bine chibzuite, in caz contrar riscul este sa ajungi sa nu mai poti sa finantezi acel start-up si sa trebuiasca sa renunti inainte de vreme.
    • Evitarea concurentei. Lipsa concurentei poate parea un avantaj dar poate insemna si faptul ca cererea pe acea zona este una foarte mica. Nu trebuie evitata concurenta deoarece ea creaza asa numitul „vad”.
Sunt, bineinteles, multe alte greseli pe care un antreprenor le poate face in incercarea de a porni o afacere proprie. Mai ales daca ideea de afacere este una inedita sau daca experienta lui nu este una foarte mare. Aceste lucruri fac parte din viata unui om de afaceri, totusi, si nu trebuie sa descurajeze. Important este sa inveti din greselile pe care le faci si sa incerci sa te documentezi cat mai mult pentru a invata si din experienta altora.