Sunt afaceri pe care se bazează pe aptitudini personale, cele pe care mie îmi place să le numesc afaceri cu tine. Anumite hobby-uri pot trece dincolo de pasiune și deveni afaceri de succes. O astfel de preocupare care se poate transforma într-un business este fotografia.

Fotografia ca pasiune poate fi exploatată în mai multe feluri. Bineînțeles, acest lucru se aplică în cazul celor care sunt profesioniști ai obiectivelor foto, celor care reușesc să imortalizeze cadre expresive și care să transmită celor care le privesc fotografiile mai mult decât ar face-o 1000 de cuvinte.

Vânzarea fotografiilor pe internet

FotoliaExistă mai multe site-uri care strâng adevărate colecții de fotografii unice și care pot fi cumpărate de cei interesați, iar cei care le creează putând obține între 10-80% din valoarea de vânzare. O să întrebați cine ar putea fi cumpărătorii? Cei care caută poze sunt cei care vor să își facă un blog personal sau un site pentru afacerea lor, cei care publică articole în diverse reviste, cei care fac reclame sau prezentări. Exemple de astfel de site-uri sunt Fotolia, Shutterstock sau Bigstock.

Se poate aborda vânzarea fotografiilor proprii și pe un blog personal, numai că acesta trebuie să aibă o înaltă ținută estetică și presupune crearea unui portofoliu care să reprezinte cartea de vizită implicând și promovarea site-ului. Ca în orice este nevoie de un brand care să te diferențieze de ceilalți și care trebuie să fie consistent indiferent de canalul de promovare folosit.

Servicii foto pentru evenimente

nuntaFiecare dintre noi își dorește să imortalizeze evenimentele importante din viață. Tuturor ne face plăcere ca, din când în când, să revedem poze de la nuntă, botez sau aniversarea de 18 ani a copiilor. Aceasta este viața noastră digitală, pe care o prețuim atât de mult. Dacă momentele dragi sunt marcate prin fotografii de calitate, bucuria este cu atât mai mare. Astfel se explică faptul că apelăm la un fotograf profesionist. Este nevoie de o anumită tehnică și de înțelegerea felului în care se desfășoară evenimentul respectiv pentru a putea prinde toate momentele importante. Apoi, această activitate poate fi exercitată ca un al doilea job, majoritatea evenimentelor de acest fel având loc după orele normale de serviciu sau în weekend. Prelucrarea pozelor rezultate sub forma unor albume de calitate pot duce la creșterea veniturilor obținute dintr-o astfel de activitate. Astfel, câștigurile care se pot obține din pozele pentru o nuntă pot varia între 1,000 RON și 4,000 RON, în funcție de serviciile oferite.

Deschiderea unui magazin foto

Investiția pentru a deschide un magazin foto nu este una mare, poate cel mai mare cost îl reprezintă chiria spațiului. Locația este iarăși un aspect extrem de important, fiind vital să se identifice un loc care să aibă vad pentru această activitate. Costurile inițiale pot fi minime, presupunând că cel care deschide un astfel de magazin este un pasionat de fotografie, putând folosi echipamentele pe care le are deja pentru început.

Cursuri de fotografie

Sunt mulți copii dar și adulți care sunt interesați de cursuri de fotografie, prin care să descopere tainele unei arte foarte frumoase și, de ce nu, la îndemâna oricui. Prețul unui astfel de curs care durează de regulă o lună este de aproximativ 1,500 RON de persoană. De regulă, nu este nevoie de echipamente, cursanții venind la training cu aparatele foto personale. Cursurile pot fi organizate exclusiv în weekend-uri, putând fi practicat ca un al doilea job.

Colaborări diverse

Astăzi se pot găsi o mulțime de colaborări care să aibă ca obiect fotografia.

  • Ziarele sunt avide de fotografii incendiare sau spectaculoase
  • Expozițiile de fotografie pot și ele să însemne o rampă de lansare pentru cei mai buni fotografi

Oportunități sunt multe în lumea fotografiei și ține doar de cei îndrăgostiți de această artă să descopere în ei spiritul de antreprenor și să transforme pasiunea într-o afacere profitabilă!