Diversificarea in afaceri este o tehnica de minimizare a riscurilor prin alocarea investitiilor catre mai multe categorii de business. Obiectivul ei este sa maximizeze profitul prin investitii in arii diverse care raspund diferit la acelasi eveniment. Desi nu ofera nicio garantie a succesului, diversificarea este cel mai bun instrument pentru atingerea target-urilor financiare pe termen mediu si lung, minimizand in acelasi timp riscurile.

Sa ne gandim de ce ar apela o companie la diversificare. Unele companii fac acest lucru ca si tehnica de supravietuire. Daca o firma are marea majoritate a tranzactiilor concentrate intr-o anumita perioada a anului (este, de exemplu, o afacere sezoniera), are mare nevoie sa se gandeasca la diversificare pentru a-si asigura profit pe toata durata anului. Un exemplu ar fi o firma care vinde inghetata si care are mai toate vanzarile in lunile de vara, ar trebui sa ia in considerare diversificarea portofoliului si ar putea sa acopere si lunile de iarna vanzand vin fiert pe partiile de schi :-). Un alt exemplu poate fi cel al unei companii care vinde bilete de avion pentru o companie de transport. Acest gen de business acopera intregul an dar, ce te faci intr-o situatie in care compania aeriana cu pricina se confrunta cu o greva a angajatilor? Ar fi bine sa ai in portofoliu si o companie de transporturi feroviare care sa iti acopere din punct de vedere al profitului o situatie neprevazuta.

Exista insa si alte motive bune pentru diversificare. Prin extinderea portofoliul de produse si servicii poti vinde mai mult clientilor existenti sau chiar poti atinge piete noi.

Bun, am stabilit ca diversificarea este importanta, este obligatorie chiar pentru a intretine o afacere de succes. Cand este, insa momentul sa incepi diversificarea? Practica spune ca nu este bine sa diversifici pana cand afacerea nu este una stabila si profitabila. Daca afacerea este inca in stadiul in care se lupta sa obtina comenzi si contracte noi, atunci, cu siguranta, nu este momentul sa incepi o extindere pentru ca lucrul asta va muta focusul intr-o alta zona care nu va ajuta. Ideal, o firma trebuie sa ajunga intr-un stadiu de maturitate si stabilitate bun iar, apoi, diversificarea ar trebui declansata in momentul in care se observa o incetinire a ritmului de crestere.