Informația înseamnă, în primul rând, cunoaștere iar cunoașterea conferă putere! Viața pe planeta noastră a dat șanse egale tuturor viețuitoarelor, însă omul a știut să valorifice informația și să o ducă dincolo de instinct, devenind ființa superioară, reușind să cucerească și să domine planeta.

Omul a găsit modalități prin care să folosească informația, înțelegând că aceasta capătă valoare și utilitate doar atunci când se adresează cuiva, pe de o parte, și când atinge acel recipient, în sensul că mesajul transmis este și înțeles, pe de altă parte.

Importanța informației în contextul societății moderne este una covârșitoare. Fiind tot timpul asaltați de o sumedenie de informații, nu cred că mai conștientizăm faptul că, în lipsa ei, ne-ar fi îngrozitor de greu, mai greu decât le-a fost strămoșilor noștri care nu erau obișnuiți să acceseze informația cu atâta ușurință. Faptul că informația este la tot pasul și nu trebuie sa depui, practic, niciun efort ca să o găsești, ne-a tocit unele instincte și aptitudini. V-ați gândit cum ar fi dacă nu ați putea sa faceți o căutare pe google atunci când vreți să aflați o informație? Cum ar trebui să vă obțineți informația? Alergând la o bibliotecă, sau sunând un unchi care știe pe cineva care s-ar putea sa cunoască subiectul? Sau cum? Eu unul nu cred că mai știu…

[poll id=”2″]

Informația, în condițiile în care ea este prezentă în nenumărate forme ți într-o cantitate impresionantă în ultima vreme, are o mare influență asupra omului și asupra activităților desfășurate de acesta. Din păcate, poate avea și efecte negative, poate speria, crea disconfort sau încuraja acțiuni nedorite. Fiecare dintre noi suntem răspunzători pentru a semnala atunci când observăm că informația este folosită în scopuri dăunătoare, păstrându-i rolul educativ, de informare și de prevenire.

Tocmai din cauza abundenței de informație, aceasta nu este întotdeauna de încredere. Efortul de a discerne informația și încrederea surselor de informare este unul care trebuie acceptat și care trebuie sa ne intre în obișnuință. Altfel, riscăm să cădem pradă unor manipulări care duc folosirea informației într-o zonă nedorită.

Totodată, omul modern este obișnuit să primească informația imediat. Nimeni nu mai are răbdare să caute prea mult sau să aștepte după o informație, pentru că, de regulă, aceasta este întotdeauna la îndemână. Acest lucru este posibil deoarece în jurul informației s-a dezvoltat o adevărată industrie, recunoscută ca fiind una dintre cele mai importante arii ale economiei. Industria informației se poate clasifica în mai multe categorii cum ar fi: companii care produc și vând informații, companii care procesează informația, companii care distribuie informația, companii care produc echipamentele necesare procesării informației sau companii care fac cercetări în domeniul informațiilor. Am sa revin într-un alt articol cu o descriere mai detaliata ale acestor categorii ale industriei informației.

Pentru a susține toate aceste ramuri ale industriei informației pe care le-am enumerat, tehnologia a evoluat și a dat noi dimensiuni informației. Evoluția înregistrată de industria informatică, internet și de firmele producătoare de echipamente care oferă acces la informație a fost una extraordinara în ultimii ani.

Intuiți deja numeroasele idei de afaceri care se pot naște în jurul informației. De la producerea de informație și comercializarea ei, până la furnizarea de mijloace de distribuire a informației și cercetare. De aceea, am înființat o noua categorie, afaceri cu informația, pentru ca aici, posibilitățile sunt, practic, nelimitate!