Beneficiile studiului sunt evidente, asa ca nu o sa incerc sa pledez pentru acest lucru. Este recunoscut faptul ca inteligenta poate fi exersata si extinsa prin studiu. Deasemenea, cunostintele si abilitatile te ajuta sa depasesti obstacolele pe care le intalnesti in cale si te ajuta sa eviti momentele delicate, ajutandu-te sa faci fata mai bine incercarilor eliberandu-te, in felul acesta, de povara stresului.

Cum e cel mai bine sa studiem?

La intrebarea asta trebuie sa raspundem fiecare dintre noi, intrucat avem stiluri de invatare diferite. Sunt multe teste care iti releva stilul predominant de studiu, asa ca te incurajez sa faci un astfel de test. Iti va spune lucruri foarte interesante…

Haideti sa trecem impreuna prin stilurile de invatare recunoscute in domeniile de specialitate.

  • Stilul verbal – se refera atat la capacitatea de a asimila cunostintele cel mai bine in mod scris dar si oral. Vorbim aici despre oamenii care citesc mult, poseda un vocabular bun si, poate, chiar obisnuiesc sa scrie.
  • Stilul auditiv / muzical – presupune sensibilitatea la ritm, muzica.
  • Stilul spatial / vizual – acest stil raspunde cel mai bine la invatarea prin imagini, poze, schite. Cei ce au acest stil predominant au o vedere foarte buna in spatiu, au spirit de orientare.
  • Stilul kinestezic – inclinatie spre sport, activitati practice; sunt cei foarte buni la mesterit si care folosesc din plin limbajul trupului atat in comunicarea pe care o fac cat si in receptarea mesajelor transmise de ceilalri.
  • Stilul logic / matematic – invata preferand modele, cifre si o logica foarte clara.
  • Stilul intrapersonal – este potrivit celor solitari, cu spirit predominant introspectiv si introvert.
  • Stilul interpersonal – se refera la cei cu o buna comunicare verbala si  non verbala, acestia preferand studiul in formule de grup celui individual.

Acum ca am trecut prin toate tipologiile de stiluri de studiu, puteti remarca clar afinitatile lor cu diversele profesii pe care le intalnim. De exemplu, o persoana cu stil de invatare auditiv poate fi un bun muzician, iar una cu stil interpersonal – un bun profesor.

Daca ar fi sa va faceti o auto-analiza a stilului de invatare si al meseriei pe care o practicati in prezent, cat de buna este potrivirea intre ele? Aceasta armonie duce la echilibru si la realizare pe plan profesional.

Cum intram in starea potrivita studiului?

Studiul presupune sa ai o stare potrivita. In primul rand iti trebuie o motivatie personala pentru a te tine de invatat. Deasemenea, foarte important este sa iti setezi asteptari pozitive in urma investitiei de timp si atentie pe care o vei face. Gandeste-te la rezultatele pe care le poti obtine prin cunoasterea unor lucruri noi, la atuu-rile pe care le ai fiind informat sau chiar expert intr-un anumit domeniu. Si, nu in ultimul rand, fii odihnit pentru a acorda toata atentia necesara studiului; creierul are si el limitele lui si tot ce iti cere pentru a te ajuta in demersul tau este sa ii acorzi timp sa se refaca.

Ce tehnici de invatare trebuie sa ai in vedere?

In timpul studiului sunt mai multe tehnici care te ajuta sa deprinzi mai usor si intr-un mod mai antrenant cunostintele.

  • Invata pe altii informatiile pe care le studiezi, intrucat ajuta la fixarea lor.
  • Pune-ti cat mai multe intrebari. Asta inseamna, in primul rand ca intelegi ceea ce studiezi si ca ai acordat atentie studiului.
  • Fa o schita, un rezumat al informatiilor asimilate in ultima perioada, te ajuta chiar daca nu ai ca stil predominant de invatare stilul vizual. Gandeste-te ca, intotdeauna, o poza face cat o mie de cuvinte
  • Testeaza-te dupa ce ai terminat o sectiune. Este foarte important sa stii in ce masura ai asimilat cunostintele si daca este nevoie sa mai revii asupra unor subiecte.
  • Pune in practica, pe cat posibil, cunostintele acumulate chiar in timpul studiului.
  • Vizualizeaza rezultatul final. Revin cu acest indemn, asta ca sa intelegeti ca este foarte important sa te imaginezi in situatia pe care ti-o doresti. Vizualizarea are un mare impact in psihic si iti da energie, ambitie si motivatie pentru a ajunge acolo unde iti doresti.

De unde invatam?

Aici modalitatile sunt multe. Si ma refer la viata de dupa studentie, cand studiul ramane in responsabilitatea ta. Tu trebuie sa gasesti tematica, tu trebuie sa te organizezi si tu trebuie sa gasesti modalitatea ce mai potrivita de studiu.

Poti face cursuri in clasa, poti citi carti de specialitate, materiale sau cursuri online. E alegerea ta, conform cu ceea ce ti se potriveste mai bine.

Cat timp trebuie sa invatam?

Aici raspunsul e simplu: toata viata!