Perspectiva infiintarii unei afaceri proprii este foarte tentanta pentru multi oameni, intrucat ofera, in cazul unui succes, o situatie financiara favorabila, independenta, prestigiu si, nu in ultimul rand, sansa de a fi propriul tau sef.

Mirajul antreprenoriatului a atras pe multi si, dintre acestia, doar o parte s-au dovedit pregatiti sa faca fata numeroaselor provocari cum ar fi realizarea unui plan de afaceri, adoptarea unei strategii pentru afacere, recrutarea celor mai potriviti oameni sau crearea unei echipe de profesionisti care sa sustina bunul mers al business-ului.

Chiar si managerii de succes pot intampina probleme in momentul in care incep o afacere proprie, intrucat antreprenoriatul presupune cateva abilitati care nu sunt compatibile cu statutul de manager. Am vorbit intr-un alt articol, „Antreprenor sau Manager?”, despre profilele diferite ale celor doua statuturi.

Cu siguranta avem nevoie de antreprenori in lumea in care traim si oamenii care au aceasta chemare trebuie sa o urmeze. Trebuie insa ca acestia sa isi ia toate masurile de precautie pentru a se asigura ca intreprinderea lor va fi una de succes. Cu niciun chip nu trebuie sa se lase luati de val si sa ignore sau sa sara etapele construirii unui plan detaliat al viitoarei afaceri proprii.

Este nevoie de viziune, o buna planificare, disponibilitate de a asuma riscuri, experienta, asociere cu oamenii potriviti si lucrurile nu au cum sa iasa decat bine. Iar toate astea presupun implicare, rabdare si pasiune!