Am fost in luna august la Londra si, unul dintre obiective a fost sa merg sa vizitez cateva din muzeele celebre de aici. Desi imi propusesem sa vizitez mai multe, nu am reusit sa ajung decat la doua dintre ele  din cauza ca, odata intrat in ele timpul a trecut, pur si simplu, fara sa imi dau seama. Muzeele despre care vorbesc sunt Muzeul de Stiinta si Muzeul Istoriei Naturale care sunt niste capodopere ale muzeisticii, in opinia mea. Dar sa le luam pe rand.

Muzeul de Stiinta este o calatorie in timp si spatiu prin tehnologie, stiinta si tehnica. Are galerii distincte despre istoria matematicii, a agriculturii, a telecomunicatiilor, constructiei de masini si avioane si multe altele. Prezinta felul in care omul a ajuns in spatiu, are chiar o galerie interactiva care prezinta continua schimbare climatica, istoria medicinii umane si veterinare si a psihologiei.

Muzeul Istoriei Naturale te poarta prin istoria de milioane de ani a omenirii. Este structurat pe mai multe zone care te conduc prin istoria naturala: iti prezinta lucruri extraordinare despre planeta noastra, evolutia vietii si felul in care totul este intr-o continua transformare.

Ambele muzee sunt fascinante prin faptul ca sunt deosebit de interactive, te invita la fiecare stand sa experimentezi lucruri, pastrandu-ti interesul treaz, in ciuda multitudinii de informatii cu care esti asaltat. Calitatea exponatelor este una absolut remarcabila, iar modul de prezentare captivant.

Vizitand cele doua muzee de care v-am povestit am realizat ca ele reprezinta adevarate afaceri cu timpul si spatiul. Afaceri cu spatiul prin felul in care te poarta de pe un meridian pe altul si prin modul de folosire a unui spatiu limitat pentru a oferi o multime de informatie. Afaceri cu timpul, prin felul in care reusesc sa comprime istoria de milioane de ani intr-o expozitie.

In Romania, numarul de muzee este incomparabil sub media celor din alte tari. Am cautat putin pe net si am descoperit ceva tulburator: numai in Londra sunt 266 de muzee, iar in Bucuresti, 12. In toata Romania sunt putin peste 100 de muzee, in acest moment. Puteti sa va convingeti singuri parcurgand lista de muzee din Londra si cea a celor din Bucuresti. Chiar daca o sa spuneti ca Anglia a fost un imperiu care a dominat lumea multe secole iar romanii au obisnuit sa isi arda ogoarele si sa otraveasca fantanile in calea cotropitorilor, vremurile astea au trecut de mult. Cred ca e timpul sa ne redescoperim ideintitatea si sa incepem sa aratam, in primul rand copiilor nostri, apoi lumii intregi istoria si bogatiile tarii noastre si ale poporului roman. Asa ca, de ce sa nu considerati infiintarea de muzee, pe anumite tematici, ca o afacere posibila cu timpul sau cu spatiul? Cineva, dintre noi, trebuie sa isi asume si rolul acesta. De ce sa nu fiti voi aceia?

Poate unii dintre voi sunteti pasionati de anumite tematici sau chiar aveti o colectie privata. De ce sa nu va ganditi la deschiderea unui muzeu sau a unei expozitii si sa faceti parte dintre cei care contribuie la patrimoniul cultural si isi asuma rolul educational de care este atat de multa nevoie? Daca nu sunteti in situatia de a avea o colectie, atunci poate cunoasteti pe cineva care detine o astfel de colectie si puteti sa preluati voi infiintarea unui muzeu in locul lui.

Starnit de aceste ganduri am rasfoit un pic dupa legislatia din Romania. Legislatia exista si sustine infiintarea de muzee publice atat in regim de proprietate publica cat si in regim privat. Puteti gasi aici legea care reglementeaza infiintarea de muzee si colectii publice. Nu cred ca e ceva usor, dar merita macar sa consideram aceasta oportunitate de afaceri cu timpul si cu spatiul!