Este foarte important ca un antreprenor sa reuseasca sa se plaseze, intre detaliu si ansamblu, la nivelul potrivit pentru a conduce afacerea in bune conditii.

Un antreprenor trebuie sa petreaca cat mai mult timp la un nivel de ansamblu. Vorbim despre „helicopter view”, vederea din avion. Un antreprenor nu trebuie sa se lase furat de detalii, acest lucru ocupa foarte mult timp si il impiedica sa se ocupe de strategie, viziune pe termen lung si analizarea oportunitatilor. Este similar cu un jucator de fotbal, coordonator de joc, care trebuie sa fie tot timpul cu privirea sus, cautand pasa decisiva care sa duca la marcarea unui gol. Pentru ca, totusi, detaliile sunt importante pentru supravietuirea unei afaceri, un bun antreprenor trebuie sa isi formeze o echipa de management pe care sa se bazeze si catre care trebuie sa delege activitatile zilnice de gestionare a afacerii, precum si implementarea strategiilor.

Am avut, de-a lungul timpului parte de mai multi sefi, aflati in pozitii strategice in companie. Cei care au fost vizionari, desi uneori pareau mai duri, reuseau sa delege toate activitatile si isi dedicau cea mai mare a timpului realizarii de proiecte vizionare si de strategii pe termen lung. Dimpotriva, cei care obisnuiau sa intre in detalii au dovedit, pe langa faptul ca isi consumau timpul lor dar si al echipei lor pe discutarea detaliilor, nu mai reuseau sa aloce timp pentru ceea ce era cel mai important pentru pozitia pe care o ocupau si acest lucru avea sa aiba o inflenta negativa asupra organizatiei.

Bineinteles ca, in viata unei afaceri, exista momente cand este necesara interventia celui care o conduce la nivel de detaliu, dar acest lucru trebuie sa se intample in cazuri exceptionale.

Concluzia este ca antreprenorul trebuie sa se pastreze la un nivel de ansamblu, lasand managementului detaliile.