Trebuie sa va povestesc despre ceea ce, in opinia mea, este cea mai tare afacere cu spatiul realizata pana in prezent. Cu siguranta multi dintre voi ati auzit de aceasta initiativa, dar imi face mare placere sa scriu despre ea.

Ideea avuta de un tanar englez, Alex Tew, in 2005, este absolut geniala, in primul rand prin simplitatea ei. Oricine afla prima data despre ea,  gandeste cu siguranta „cum de n-am avut eu ideea asta?”.

Alex Tew dorea sa stranga fonduri pentru a-si finanta educatia si a venit cu urmatoarea propunere: a creat un site cu o pagina de 1000×1000 pixeli (puncte) si a oferit spre vanzare ca si spatiu de publicitate in imagini blocuri de 10 pe 10. Fiecare imagine avea link-ul catre site-ul celui care dorea sa-si faca publicitate si posibilitatea de a afisa un slogan la plimbarea mouse-ului peste imagine. Fiecare pixel avea pretul de 1 dolar. Astfel, prin vanzarea completa a paginii, obtinea un milion de dolari. Simplu, nu? 🙂

Site-ul a fost lansat pe 26 august 2005 sub sloganul „Own a piece of internet history” – „Fii proprietarul unei particele din istoria internetului” si a devenit, in scurt timp, un fenomen al internetului. Succesul a fost unul uimitor, astfel, pe 1 ianuarie 2006 spatiul publicitar era vandut in totalitate. Mai mult, ultimii 1,000 de pixeli au fost licitati pe eBay si au fost vanduti cu 38,100 dolari.

Puteti vedea aici cum arata in varianta finala.

Dupa acest imens succes bazat pe o idee foarte simpla, multi au incercat sa-l copieze pe Alex, dar toate incercarile s-au dovedit a fi esecuri.

Aceasta incredibila poveste ne dezvaluie fantastica putere a spatiului virtual creat de internet. Tot ce trebuie este o idee grozava si care aiba priza, cum a fost cea a lui Alex Tew. Concluzia pe care o trag este ca idei ca aceasta sunt cu siguranta acolo, undeva si asteapta doar ca oamenii sa le descopere!

Iata si un filmulet in care protagonistul acestei povesti de succes ne dezvaluie cum a visat, cum a avut mai multe incercari esuate de-a lungul timpului si cum, in cele din urma, a reusit: