As vrea sa definesc foarte simplu succesul antreprenorial printr-o piramida a succesului, concept foarte folosit in cursurile de specialitate. O astfel de piramida exprima evolutia de la nevoile primare catre cele de nivel inalt. Piramida succesului in antreprenorial consta din nivelele investii, proprietate, afacere si bunastare.

Haideti sa trecem prin fiecare nivel al piramidei ca sa intelegem evolutia spre bunastare.

Investitiile se refera nu numai la cele materiale ci si la cele legate de imbunatatirea abilitatilor, acumularile de cunostinte si acordarea timpului necesar pentru studierea pietei, a fi la curent cu tot ce este nou si a fi in legatura cu ceilalti jucatori din domeniu. Este palierul de baza, temelia pentru construirea succesului si obtinerea bunastarii.

Poate cea mai importanta investitie, si care tine numai de noi, este investitia personala, investitia in tine, despre care am mai vorbit. Partea materiala, poate fi rezultatul unei conjucturi care nu tine de rezultatul muncii tale, deci nu este o componenta pe care oricine se poate baza.

Foarte important este sa investesti timp si efort in pregatirea ta, intrucat este un lucru in puterea ta si care vor contribui in mod esential la succesul afacerii tale.

Proprietatea poate avea diverse forme. Nevoia proprietatii se manifesta prin toate vietuitoarele, omul punand un accent mult mai pregnant pe problemele generate de avere si proprietate. Proprietatea, perceputa ca si avere, poate avea diverse forme:

   • Capacitatile personale – pornesc de la starea de sanatate, varsta, inzestrarea si cultivarea psihicului, deprinderile personale si pana la educatia generala si profesionala. Proprietatea datorata capacitatilor personale reprezinta o componenta importanta care se poate valorifica pe piata intrucat prin ea ne formulam dorintele, avem vointa si forta de a le indeplini, suntem in masura sa savuram satisfactiile implinirilor, sa corectam erorile si sa ne propunem noi trepte de evolutie.
   • Averea materiala – se refera la bunurile de consum si folosinta proprie pe care le detii la un moment dat. Asa cum se vede, ea reprezinta doar o componenta a proprietatilor pe care le poti detine. Existenta averii materiale implia datoria de a o conserva si de a o folosi constructiv pentru a-i pastra sau creste valoarea in timp.
   • Averea informationala. Se zice, pe buna dreptate, ca informatia inseamna putere. Nimic mai adevarat! Averea informationala isi dovedeste valoarea in actele de decizie, organizare si previziune.
   • Averea relationala. Fiecare individ si fiecare afacere sunt parte a unui sistem, a unei comunitati. Nevoia de relationare a dus, de altfel, la crearea comunitatilor. Fara o viata sociala, fara accesul la comunitati, o afacere se stinge treptat.
   • Accesul la averea publica. Da, averea publica exista chiar si in Romania, doar ca trebuie accesata. Este o modalitate practica de a compensa lipsa averii materiale, insa este nevoie de un efort semnificativ pentru a accesa aceste resurse. 

Afacerile sunt, in planul urmator, punerea in valoare a nivelelor de care am vorbit deja, reprezinta modul in care se incearca valorificarea investitiilor facute si a proprietatilor detinute. 

 

Bunastarea reprezinta nivelul la care nevoile omului sunt satisfacute si sunt reflectate prin bani, proprietati sau bunuri personale. Nu trebuie sa fie confundata cu bogatia, care reprezinta abundenta de bunastare.
Pentru succes si pentru a ajunge la stadiul de bunastare dorit, este recomandat sa se parcurga, in ordine, pasii descrisi in acest articol. Nu se poate atinge prosperitatea fara a trece, pas cu pas, prin etapele descrise, decat cu titlul de exceptie, atunci cand se dispune in exces de una dintre resursele mentionate.