Spatiul virtual se refera la spatiul cibernetic creat de lumea calculatoarelor si apoi, mai pregnant, de internet. Dinamica si multitudinea de optiuni pe care le ofera, impreuna cu inlaturarea barierelor legate de spatiu, timp, inhibitii si asa mai departe au dat o amploare extraordinara acestui spatiu.

Imi aduc aminte cum baietii mei, cand aveau intre 1 an si 2 ani, aveau un comportament pe care multa vreme nu l-am inteles. Atunci cand se jucau prin casa iar televizorul era pornit, nu dadeau absolut nicio atentie acestuia pana in momentul in care incepeau reclamele. Din acel moment, pana cand se termina calupul de publicitate, lasau orice faceau si priveau fara sa clipeasca la televizor. Cateodata glumeam ca, pentru a mai rapi o clipa de liniste, le-as fi inregistrat o caseta cu reclame pe care sa o folosesc ca si temporizator pentru energia lor debordanta :-). Acest comportament al lor venea din faptul ca imaginile si sunetul din reclame sunt foarte dinamice fata de restul emisiunilor si le capta complet atentia, fara sa se poata sustrage din urmarirea lor. In mod similar, lumea calculatoarelor si internetul capteaza tot mai mult atentia oamenilor si ii atrag ca intr-o capcana din care, odata ce ai intrat, e foarte greu sa iesi, intrucat iti ofera mult mai mult decat iti poate da realitatea si asta intr-un mod foarte la indemana, la un clic distanta, si fara a fi nevoie sa depui eforturi de interactionare sau inter-relationare directa cu alti oameni.

Suntem cu totii, mai mult sau mai putin, conectati la spatiul virtual. Motivele pentru care acest teritoriu cibernetic a adunat practic intreaga comunitate umana se datoreaza unor factori usor de inteles:

  • Distantele si timpul devin irelevante
      • Spatiul virtual ofera posibilitati de interactionare intre indivizi mult mai facile.  Contactul este unul minim si nu presupune contactul direct care este mult mai greu de gestionat de unii indivizi, mai ales daca sufera de timiditate
      • Pe internet poti fi cine vrei! Aici ai posibilitatea sa iti alegi sau construiesti identitatea pe care tu vrei sa o ai, poti fi altcineva decat in viata de zi cu zi.
      • Ai acces la o cantitate impresionanta de informatii, adunate de milioane de oameni, clasificate si accesibile instantaneu (de multe ori realizez cat de complicata era viata inainte sa existe internetul…)

Toate lucrurile enumerate mai sus, pot, din pacate, duce si la abuzuri. Oamenii se simt protejati, in spatele unui calculator, si pot sa jigneasca mult mai usor. Tine insa de fiecare dintre noi sa raportam toate aceste abuzuri pentru a pastra internetul un loc sigur pentru noi si pentru generatiile viitoare.

Spatiul virtual ofera oamenilor, pe de alta parte, nemasurate oportunitati, atat de dezvoltare personala cat si de derulare a unor afaceri profitabile. Aceasta este latura pozitiva. Multe afaceri se bazeaza pe spatiul virtual ca si spatiu de desfasurare al activitatilor fie ca vorbim despre retele de socializare, comert electronic sau pur si simplu training-uri oferite clientilor online. Posibilitatile de dezvoltare ale unor afaceri in mediul online sunt practic infinite, doar imaginatia noastra este limita. Faptul ca, pe internet ai practic acces la toata lumea, face ca acest spatiu sa fie un loc ideal si preferat de desfasurare al unor afaceri care, printre alte avantaje, presupun si investitii mici comparativ cu afacerile traditionale.