Diversificarea concentrica inseamna achizitionarea sau introducerea de noi produse sau servicii strans legate de obiectul principal de activitate si tehnologia folosita pentru a accesa clienti noi. Obiectivul principal al acestei tehnici il reprezinta corespunderea strategica a firmei care, la randul ei, permite firmei sa dezvolte sinergii.

Corespunderea strategica (strategic fit) reprezinta gradul in care o afacere / organizatie reuseste sa isi dimensioneze resursele si capabilitatile cu oportunitatile si mediul extern in care activeaza. O dimensionare corecta se realizeaza prin strategie si este vital ca o firma sa beneficieze de resursele, capabilitatile si cunostintele necesare executiei si sustinerii strategiei alese. Aceasta corespundere strategica trebuie reanalizata in cazul achizitionarii sau dezvoltarii unor functiuni sau produse noi. De exemplu, un producator de biciclete poate achizitiona alte firme producatoare de biciclete in scopul de a creste forta de distributie si pentru a aduce produsele companiei pe piete noi.

Aceasta tehnica de diversificare presupune ca firma poate folosi cunostintele si competentele deja existente pentru a castiga un avantaj. Compania poate cauta produse noi cu similaritati tehnologice si de marketing cu liniile de productie existente care pot fi interesante pentru un nou grup de clienti. Aplicarea unei strategii concentrice de diversificare poate aduce ca si beneficii declansarea de sinergii ale afacerii, imbunatatirea capacitatii de productie precum si o cota de piata mai buna.

Sinergia in afaceri reprezinta abilitatea a doua sau mai multe parti ale unei organizatii sa obtina impreuna o eficienta totala mai mare decat eficienta obtinuta prin insumarea eforturilor fiecarei parti, luate independent. De exemplu, prin combinarea a doua unitati intr-o companie se pot elimina echipamentele sau chiar procesele care sunt duplicate, imbunatatind in acest fel eficienta totala. Sinergia este, de regula, principalul argument al realizarii fuziunilor de afaceri. Sunt mai multe forme de sinergii in afaceri: de marketing, financiare, de management si operationale.

Dezvoltarea sinergiilor in marketing prin diversificarea concentrica duc la imbunatatirea dezvoltarii produsului. Compania percepe mai usor si mai corect nevoile clientilor atunci cand departamentele de marketing lucreaza strans cu departamentul de dezvoltare a produselor. Acest lucru asigura ca compania creeaza doar produse si servicii care vin in intampinarea unor nevoi reale ale clientilor dintr-o anumita piata. Deasemenea, o eficientizare a costurilor este resimtita in cazul folosirii acestui model intrucat acesta impiedica investirea in cercetarea / dezvoltarea sau achizitionarea prooduselor care nu sunt cautate pe piata.

Cota de piata este procentul din piata totala de consum pe care o companie il detine cu produsele sau serviciile sale. O cota de piata semnificativa inseamna o prezenta importanta intr-o anumita piata, acest lucru ducand spre un numar de vanzari mai mare, deoarece cientii au ocazia sa vada acele produse sau servicii mai des decat pe cele ale competitorilor. Diversificarea concentrica duce la o marire a cotei de piata prin oferirea posibilitatii accesarii unor categorii noi de clienti.