Strategiile de diversificare sunt aplicate pentru a extinde obiectul de activitate al unei firme prin adaugarea de produse si servicii noi, intrarea pe piete noi, achizitionarea unei firme noi care opera in mod traditional ca furnizor, licentierea unor tehnologii noi si asa mai departe.

In general, strategia finala pe care o adopta o companie pentru diversificarea afacerii presupune o combinatie intre cele de mai sus. Aceasta combinatie este determinata de oportunitati si trebuie sa fie consistenta cu obiectivele, competentele si resursele companiei.

Inainte de a porni la un proiect de diversificare al afacerii trebuie facuta o evaluare temeinica a situatiei curente a companiei. Aplicarea unei strategii de diversificare supune orice afacere unui risc care trebuie cantarit intotdeauna cu mare atentie. Daca momentul in care a aparut o oportunitate nu este sustinut in cadrul firmei de competente si resursele necesare, atunci este mai bine sa se decida amanarea diversificarii pentru un moment mai potrivit, cu riscul pierderii ocaziei pe moment. O decizie gresita in acest sens poate fi fatala afacerii.

Strategiile de diversificare pot fi clasificate in urmatoarele categorii:

Fiecare din aceste strategii de diversificare sunt tratate in articole separate pe care le puteti citi accesand link-urile de mai sus.