Teoria informației este știința care se ocupă cu studiul operațiunilor care se pot efectua asupra datelor (informațiilor) cum ar fi: stocarea informației, compresia informației sau comunicațiile. Este o ramură a matematicii și a ingineriei electrice aflându-se la intersecția mai multor domenii precum statistica, informatica, fizica sau neurobiologia.

Această știință a reprezentat și încă reprezintă un deschizător de noi drumuri și își găsește aplicabilitatea în multe domenii conexe. A avut un rol determinant, printre altele, în descoperirea unităților de stocare moderne (CD, hard disk), în definirea algoritmilor folosiți în programarea calculatoarelor, precum și la dezvoltarea internetului, cea mai puternică și mai la îndemână sursă de informații dar și de comunicație a prezentului.

Se numără printre puținele discipline care au o dată de naștere cunoscută cu precizie și anume anul 1948, odată cu lucrarea publicată de Claude E. Shannon, numită „O teorie matematică a comunicațiilor”. În acest material, autorul vine cu primul model statistic ce stă la baza teoriei informației.

Shannon introduce primele noțiuni ale teoriei informației, afirmând că aceasta se bazează pe teoria probabilităților și pe entropia informațională. Teoria probabilităților se ocupă cu studierea fenomenelor aleatoare. Entropia măsoară incertitudinea asociată cu o anumita variabilă aleatoare. Entropia se referă și la cantitatea de informație conținută într-un mesaj, exprimată de obicei în biți.

Bitul este unitatea de masură pentru informație și reprezintă cantitatea de informație necesară pentru reducerea incertitudinii la jumătate. Un bit mai are și semnificația fizică a unei celule de memorie a unui computer care poate conține doar două valori –  0 sau 1.

Așa cum reiese din cele descrise mai sus, teoria informațiilor, care nu trebuie confundată cu informatica (o știință distinctă și care va fi prezentată într-un alt articol), a făcut posibile multe afaceri cu spatiul:

      • spațiile de stocare moderne devin din ce în ce mai mici ca dimensiuni dar au o capacitate din ce în ce mai mare de înmagazinare a informațiilor
      • comunicațiile moderne fac ca spațiul să nu mai fie o problemă, fiecare dintre noi fiind deja obișnuit că putem contacta pe cine dorim, indiferent de distanța geografică la care se află de acesta
      • internetul a creat un adevărat spațiu virtual în care, din ce în ce mai mulți dintre noi, ne petrecem timpul liber pentru a socializa cu prietenii sau chiar îl folosim in folosul afacerii noastre

În articolele următoare, vom vorbi despre informatică, cibernetică și tehnologia informației pentru a înțelege foarte clar distincția dintre ele.