Timpul este una dintre resursele cele mai importante ale omului si, evident, ale unei afaceri. In vremurile moderne, timpul a devenit resursa critica, fiecare dintre noi incercand, pe plan personal sau de business, sa il gestionam cat mai eficient.

Time is what prevents everything from happening at once. (Timpul este cel care face imposibil ca toate sa se intample simultan). John Archibald Wheeler

Simtim, pe pielea noastra, lupta pe care o ducem zi de zi cu timpul, incercand sa ducem la bun sfarsit toate lucrurile pe care le avem de facut, fie ele la serviciu sau acasa. De cate ori nu ne-am spus in gand „ce bine ar fi daca ziua ar avea mai mult de 24 de ore!”. Este un strigat de deznadejde vazand ca, in multitudinea si tumultul lucrurilor pe care omul modern trebuie sa le aiba in vedere, suntem de multe ori coplesiti si dam vina pe timp. Viata a devenit mult mai complexa ca acum 100 de ani si asta ne influenteaza in mod dramatic viata. Progresul, tehnologia moderna fac ca traiul sa fie mult mai complicat si toate acestea ne deformeaza perceptia asupra timpului.

Lipsa de timp este foarte adesea invocata in societatea in care traim. Suntem asaltati de atat de multe sarcini, incat, in cele din urma, ajungem ca stresul sa ne tina companie. Iar stresul ne face sa fim si mai ineficienti resimtind si mai puternic trecerea timpului. Pentru a iesi din acest cerc vicios, singura solutie este sa invatam sa ne stabilim cu mare grija prioritatile si sa dam importanta cuvenita organizarii si planificarii activitatilor. Nu trebuie sa vi se para ca pierdeti timpul cu planificarea in loc sa va apucati imediat de treaba, pentru ca o organizare buna eficientizeaza intotdeauna indeplinirea sarcinilor.

Odata cu acutizarea perceptiei omului ca timpul pare ca nu mai este suficient pentru indeplinirea tuturor activitatilor, au aparut si oportunitatile de afaceri cu timpul. Un exemplu sunt firmele de training care au realizat cursuri de gestionare a timpului (time management), punand la dispozitia oamenilor unelte de organizare, planificare si sporirea eficientei ca si antidot impotriva trecerii impasibile a timpului. Daca ne gandim ca timpul nu se poate nici dilata si nici economisi, singura solutie este sa il consumam cat mai eficient. Cred ca fiecare dintre noi ar trebui sa participam la un curs de management al timpului, este folositor si la serviciu dar si in viata personala. Va recomand cu tarie o astfel de investitie!

O preocupare continua a oricarei companii trebuie sa fie gestionarea cat mai eficienta a timpului resurselor umane pe care le detin. Fara o planificare riguroasa si un control atent, firmele pot irosi, cateodata fara sa realizeze acest lucru, o buna parte a capacitatii lor, care se reflecta in cele din urma in micsorarea profitului.

O masura recomandata pentru gestionarea eficienta a timpului angajatilor unei companii este inregistrarea zilnica a activitatilor, individual de catre fiecare angajat, folosind asa numita foaie de pontaj sau timesheet. Se spune ca „what you get is what you measure” („obtii ceea ce masori”), de aceea introducerea timesheet-ului, duce la o crestere imediata a eficientei de 10-20%, intrucat responsabilizeaza angajatii, transmitandu-le mesajul ca managementul urmareste felul in care este folosit timpul de lucru. Bineinteles ca introducerea acestui instrument trebuie facuta cu grija, pentru ca prima reactie a angajatilor este una ne-favorabila, acestia avand impresia ca sunt controlati. De aceea, pregatirea in vederea introducerii timesheet-ului trebuie gestionata cu atentie de catre management, prin explicarea contextului si avantajelor acestei abordari, in primul rand pentru angajat (de exemplu, se poate preveni supra-incarcarea cu sarcini) si apoi pentru companie.

Pe termen lung, timesheet-urile permit o mai buna dimensionare a capacitatii unei afaceri din punctul de vedere al resurselor umane. Intrucat, „the best way to predict the future is to look in the past” („cea ma buna metoda de a prezice viitorul este sa privesti in trecut”), timesheet-urile reprezinta o importanta baza de date pentru o firma care ajuta la o mai buna estimare a activitatilor in proiecte viitoare si o dimensionare adecvata a personalului.

Haideti sa incercam sa gandim asa: in fiecare zi ni se daruiesc 24 de ore… este unul dintre putinele lucruri care ni se ofera gratis. Cu toti banii din lume nu putem sa cumparam nicio ora in plus. Ce avem de gand sa facem cu acest dar? Tine numai de noi!

Timpul este o resursa limitata, asa ca haideti sa nu o irosim!