Importanţa BackLink-urilor

Dacă ai citit ceva despre, sau ai studiat Search Engine Optimization (SEO), ai întâlnit termenul de “backlink” cel puţin o dată. Pentru cei care sunt noi în domeniul SEO, poate vă întrebaţi ce este un backlink, şi de ce aceste backlink-uri sunt importante. Backlink-urile au devenit atât de importante atunci când se aplică în SEO, au devenit unele dintre principalele elemente constitutive bune pentru SEO. În acest articol, voi explica ce este un backlink, de ce este important, şi ce puteţi face pentru a vă ajuta în acelaşi timp să evitaţi problemele cu motoarele de căutare.

Ce sunt backlink-urile?

Backlink-urile sunt link-uri care sunt îndreptate spre site-ul tău. De asemenea, cunoscut sub numele de “inbound links” (IBLs). Numărul de backlink-uri este un indiciu de popularitate sau de importanţă asupra site-ului. Backlink-urile sunt importante pentru SEO, deoarece unele motoare de căutare, în special Google, va da mai mult credit la site-urile care au un număr mare de backlink-uri de calitate, şi ia în considerare acele site-uri mai relevante decât altele în paginile lor de rezultate pentru o interogare de căutare.

Când motoarele de căutare calculează relevanţa unui site la un cuvânt cheie, ia în considerare numărul de link-uri de calitate inbound către site-ul respectiv. Aşa că nu ar trebui să fii mulţumit cu obţinerea doar de link-uri inbound, calitatea link-urilor inbound contează şi nu cantitatea. Când link-urile inbound către site provin de la alte site-uri, iar aceste site-uri au un conţinut legat de site-ul tău, acest link-uri inbound sunt considerate mai relevante pentru site-ul tău.

În cazul în care se constată că link-urile inbound au un conţinut independent faţă de conţinutul site-ului tău, ele sunt considerate mai puţin relevante. Cu cât mai mare relevanţa, cu atât mai mare calitatea.

De exemplu, în cazul în care un webmaster are un site despre “cum să agăţi o fată”, şi a primit un backlink de la un alt site legat de acest subiect, atunci evaluarea motoarelor de căutare va fi mai relevantă decât, să spunem un link de la un alt site despre “piese auto”.

Ce-și doresc motoarele de căutare?

Motoarele de căutare doresc site-uri web cu un mediu concurenţial echitabil, şi link-uri naturale, construite încet de-a lungul timpului. Deşi este destul de uşor de manipulat link-uri de pe o pagină web pentru a încercă să realizeze un rang mai mare, acesta este mult mai greu pentru a influenţa un motor de căutare cu backlink-uri externe de la alte site-uri. Aceste pagini sunt numite şi “link farms (ferme de link-uri)”, legarea la o pagină ca aceasta ar putea obţine o interzicere în totalite în rezultatele motoarelor de căutare.

Un alt motiv pentru a obţine backlink-uri de calitate, este de a atrage vizitatorii să vină pe site-ul tău. Tu nu poţi doar să construieşti un site web, şi apoi să aştepţi să-ţi vină vizitatori din senin. Trebuie să fii atent cu link-urile reciproce. Puteţi avea probleme cu motoarele de căutare dacă aveţi backlink-uri irelevante. Prin alegerea de site-uri relevante pentru backlink-uri, şi site-uri care nu au tone de link-uri pe o pagină, sau site-uri care nu practică black hat SEO, vei avea o şansă mai bună să obţii respect din partea motoarelor de căutare.