Cum faci alegerea corecta a unor aparate de vidare 

Vidarea în trecut a avut loc sub alte forme. Bunicii puneau la păstrat cârnații într-un borcan plin de untură. Astăzi, îi punem într-o pungă specială și lăsăm aparatul să acționeze. Aceste aparate de vidare au fost inventate pentru a păstra unele preparate pentru o perioadă mai îndelungată de timp în congelator.

Această modalitate permite conservarea cărnii sau a altor alimente, chiar și pentru câțiva ani de zile. Important este să fie păstrate în congelator. Proprietățile lor vor rămâne aceleași, fără să se altereze.

Mâncarea se va putea consuma fără probleme ori de câte ori îți dorești. Nu vei mai fi nevoit să faci cumpărături aproape în fiecare zi datorită acestor echipamente și accesorii pentru bucătării profesionale.

Care sunt beneficiile unor aparate de vidare?

După cum deja am spus, dispozitivele conservă hrana optim și într-un mod sănătos pentru a putea fi consumată mai târziu. Vidarea alimentelor elimină riscul de apariție a mucegaiului sau a altor bacterii.

În lipsa aerului, microorganismele nu mai au cum să se formeze. Important este să pui alimentele în congelator, deoarece în frigider bacteriilor rămân așezate pe rafturi.

Mâncarea vidată nu se oxidează. Printre lucrurile ce se pot depozita astfel sunt:

 • legumele;
 • fructele;
 • carnea;
 • diferite brânzeturi, etc.

Fructele vidate toamna vor fi la fel de bune și folositoare iarna, în apropierea sărbătorilor, când din fiecare casă se simte miros de prăjituri.

Despre carnea vidată

Carnea este printre alimentele care odată vidate poate să fie păstrată la congelator și pentru câțiva ani. Va avea aceleași proprietățile.

Produsele vidate și congelate nu se deshidratează sau deteriorează. Statisticile sunt de părere că ceea ce a fost supus acestui proces își prelungește termenul de valabilitate de 5 ori, fără să se ia în calcul păstrarea în congelator.

Pungile sunt speciale și nu permit ieșirea mirosului. Astfel, fiecare aliment se va păstra intact din toate punctele de vedere. Pungile de vidare cu alimente se pot organiza în frigider mult mai ușor. Utilizarea unor aparate de vidat alimente este o investiție inteligentă și de lungă durată.

Cum alegi cel mai bun dispozitiv?

Similar oricărui electrocasnic, aparatele de vidare se aleg în funcție de anumite criterii. Ele pot face diferența între un aparat bun și unul de buget.

Tipul de aparate de vidare

Există mai multe modele de astfel de aparate:

 1. Aparate de vidat cu cuvă – puternic și fiabil, se folosește pentru vidarea unor cantități însemnate de alimente;
 2. Aparate de vidat cu vase ermetice – alimentele se pot vida în vasele în care sunt deja puse, fără comprimare, cu ajutorul unor pungi speciale;
 3. Aparate cu clemă – este cel mai întâlnit dispozitiv în gospodării; poți vida și produse de dimensiuni mai mari;
 4. Aparate cu duză – ai nevoie de anumite pungi, fiind potrivit și pentru extracția lichidelor.

Vitezele de lucru

Un aparat dotat cu o singură viteză nu poate asigura performanțele dorite. Aerul se va extrage din pungi cu aceeași viteză și vei risca să pierzi timp prețios.

Ține cont de nivelul de trepte pe care le aer dispozitivul. Acesta poate vida inclusiv alimentele fragile, deoarece ai posibilitatea să selectezi un mod de evacuare a aerului mai lent.

Funcțiile electrocasnicului

Aparatul vine dotat cu funcții de bază prezentate într-un catalog produse HoReCa, dar și funcții suplimentare ce fac diferența. Printre cele de bază se numără capabilitățile aparatului de a sigila după extragerea aerului.

Un aparat de vidat profesional căruia îi lipsește funcția de sigilare este inutil. Electrocasnicul trebuie să fie dotat cu funcții de vidare umed sau uscat.

Funcțiile suplimentare sunt:

 • mai multe posibilități de sigilare;
 • rolă de pungi încorporată;
 • vidarea și ermetizarea borcanelor/sticlelor;
 • absorbția multispeed;
 • indicator luminos;
 • marinarea cărnurilor.

Accesoriile

Un aparat de vidare are anumite accesorii fără de care nu ar putea să funcționeze optim. Astfel, vei avea nevoie de:

 • pungi pentru vidat;
 • role cu folie de vidat
 • caserole/recipiente speciale pentru vidat.

În funcție de modelul dispozitivului, va trebuie să te orientezi după anumite accesorii. Nu uita de garanția aparatului și nivelul de portabilitate. Acesta trebuie să fie intuitiv și simplu de utilizat. Prețurile diferă și cresc odată cu nivelul de dotare.

Alege în funcție de nevoile personale și ține cont de caracteristicile enunțate în rândurile anterioare.