Păreri despre mutarea într-un cămin de bătrâni

Despre căminele create special pentru persoanele vârstnice au circulat, o bună perioadă, numeroase mituri și prejudecăți. Din ce în ce mai multe povești despre modul în care viața acestora se schimbă sau semnificația pe care o astfel de mutare o are începeau sa iasă din neant.

Nimic mai fals. Un cămin pentru bătrâni este locul unde fiecare persoană vârstnică își va găsi liniștea, va fi îngrijită corespunzător și va avea parte de tratamentul necesar vindecării. Numai persoanele care au petrecut sau petrec câteva zile într-un astfel de centru pot vorbi despre stilul de viață.

5 aspecte pe care trebuie să le știți despre un cămin de bătrâni

Ca în oricare alt domeniu, există păreri împărțite: dacă unii și-au planificat deja bătrânețea într-un astfel de spațiu, alții nici măcar nu vor să audă. Totuși, o părere poate fi adevărată atunci când este bazată pe informații clare despre un anumit subiect. Iată 5 aspecte pe care trebuie neapărat să le cunoașteți atunci când luați în calcul mutarea într-un cămin pentru bătrâni:

1.      Supraveghere permanentă

Bătrânețea aduce cu sine, în unele cazuri, pierderea autonomiei și a capacităților. De asemenea, există și situații mai nefericite când o persoană vârstnică poate suferi de boli cronice grave. Pentru acestea și nu numai, serviciul de supraveghere în cadrul căminelor pentru bătrâni este disponibil în permanență.

În fiecare moment în care bunicii noștri vor avea nevoie de îngrijire sau de ajutor pentru a realiza o activitate, vor exista persoane care să îi sprijine. Ajunși să cunoască neputința, vârstnicii pot suferi traume psihice și psihologice. În momentele in care nu se pot descurca singuri, este obligatoriu să le fie cineva alături.

2.      Hrană

Un cămin pentru persoane vârstnice funcționează pe baza unor norme foarte clar definite. Alimentația pe care aceștia o primesc, precum și modul de preparare și servire se supun acestor norme. Locul special destinat lor trebuie să le facă existența mai ușoară și nu să îi pună în pericol.

De asemenea, în prepararea hranei pot participa și vârstnicii a căror autonomie nu s-a pierdut. În acest mod se vor simți utili și bucuroși că au putut realiza ceva pentru binele colectiv.

3.      Socializare

Socializarea la această vârstă este extrem de importantă pentru bunăstarea persoanei. Dorința de a împărtăși cu cineva gândurile, emoțiile și sentimentele este extrem de arzătoare pentru cei vârstnici. Nu ne permitem sa îi vizitam în fiecare zi și nici să stăm cu ei atât cât ne-ar putea povesti.

Însă, alături de covârstnici, personal sau voluntari, bătrânii vor fi mult mai liniștiți și nu se vor mai încărca emoțional cu neajunsuri. Socializarea este un aspect foarte important pentru vârstnicii a căror partener/parteneră a decedat și care locuiesc singuri. Deși nu este întotdeauna conștientizat, acest lips duce la foarte multe insatisfacții și frustrări.

4.      Îngrijiri medicale

Cel mai important aspect în cadrul unui cămin pentru bătrâni este că aceștia pot primi constant îngrijirile medicale de care au atât de multă nevoie. Există foarte multe persoane vârstnice care amână controlul medical sau nu contactează serviciile de ambulanță atunci când se simt rău.

O intervenție rapidă, precum este cazul în cadrul căminului pentru bătrâni înseamnă și un diagnostic și tratament imediat. Acest lucru poate, de foarte multe ori, să prevină riscuri și să prelungească durata de viață.

5.      Activități recreative

Bunicul dumneavoastră merge la teatru? Dar în vizită la un moment istoric sau mănăstire? Căminele pentru persoane vârstnice organizează diverse activități pentru bătrânii care se pot deplasa și se pot descurca singuri.

Participarea la workshop-uri sau concerte este un alt plus pentru bătrânețea lor. Este foarte important ca aceștia să se simtă activi, tineri și independenți, în măsura în care acest lucru este posibil.

Persoanele vârstnice au nevoie să fie implicate în care mai multe astfel de activități pentru a evita depresia și singurătatea. Cu cât activitățile presupun mai multă implicare din partea beneficiarilor, cu atât aceștia vor fi mai încântați.

”Este locul în care mi-am găsit liniștea” – cel mai comun feedback despre caminul de bătrâni

Cei mai mulți dintre rezidenții căminului de bătrâni consideră acest spațiu ca fiind locul unde s-au putut regăsi. Întocmai această regăsire este cea care le-a conferit liniștea de care au atât de multă nevoie în etapa în care se află.

Diversitatea activităților, blândețea și grija personalului angajat, precum și socializarea cu ceilalți îi ajută pe cei mai mulți să se împace cu ei înșiși, să ducă o viață mai armonioasă și liniștită. Mutarea într-un cămin de bătrâni nu trebuie să fie privită ca un compromis, ci ca o acțiune prin care vârstnicul se va bucura de mai multă atenție și îngrijire primită din partea profesioniștilor!