O construcție durabilă presupune alegerea unor materiale de calitate, care să confere siguranță și rezistență în timp. Acest lucru este valabil pentru absolut oricare parte a unei construcții, inclusiv pentru acoperiș.
Un acoperiș de calitate trebuie să facă față și celor mai exigente condiții și să întregească pe deplin aspectul de ansamblu al oricărei case sau clădirii.
Mai mult decât atât, nu doar țigla metalică din care este construit acoperișul, ci și sistemul pluvial pentru care se optează, trebuie să acopere toate nevoile construcției și să-i ofere acesteia cea mai bună protecție.
Așadar, alegerea țiglei metalice și a elementelor care compun sistemul pluvial nu este tocmai o treabă ușoară, mai ales pentru că – în cazul în care acestea nu își îndeplinesc scopul așa cum trebuie – există posibilitatea apariției unor infiltrații de apă la fundație, ceea ce ar putea periclita întreaga clădire.
Rolul sistemului pluvial
Cum spuneam, sistemul de scurgere a apei de pe acoperiș are un rol deosebit de important în ceea ce privește durabilitatea construcției, fapt pentru care, atunci când vine vorba de alegerea unui sistem pluvial, este indicat să se pună accent asupra tuturor pieselor necesare, nu doar asupra jgheaburilor și burlanelor, așa cum se întâmplă în majoritatea cazurilor.
Ce-i drept, însă, oamenii tind să pună mai mult accent pe jgheaburi și burlane pentru că, la prima impresie, acestea preiau toată sarcina sistemului pluvial.
Spre exemplu, rolul jgheaburilor constă în captarea și îndepărtarea apei pluviale de pe acoperiș, precum și a apei rezultate din topirea zăpezii și a gheții, astfel încât fațadele construcției să rămână curate.
De asemenea, rolul burlanului este să preia apa colectată în jgheab şi să o conducă spre evacuare.
Însă, pentru ca eficiența jgheaburilor și a burlanelor, din acest punct de vedere, să se mențină timp îndelungat, este important ca materia primă din care acestea sunt confecționate să fie de bună calitate.
În plus, specialiștii recomandă alegerea unui sistem pluvial produs de același producător de la care este achiziționată și țigla metalică, astfel încât să nu existe niciun fel de diferențe de calitate între elemente și nici să nu existe posibilitatea întâmpinării unor dificultăți la montaj, din cauza diferențelor dintre piese.
De asemenea, optând pentru un sistem complet de acoperiș poți exclude situația neplăcută privind apariția unor diferențe de culoare între elemente, astfel încât, din punct de vedere estetic, construcția va arăta fără cusur.
Ce conține sistemul pluvial?
Pe lângă jgheaburi și burlane, sistemul de scurgere a apei de pe acoperiș mai trebuie să cuprindă și alte elemente, precum:
- brățară jgheab
- element rigidizare jgheab
- element rigidizare jgheab
- capac universal
- cârlig jgheab (clasic sau lung) sau cârlig pazie
- piesă prindere cârlig
- colţar interior/exterior
- piesă prea-plin
- racord jgheab
- pâlnie colectoare
- cot burlan
- prelungitor burlan
- ramificaţie burlan
- brăţară burlan
- cot evacuare
- element captare
- mufă
- racord canalizare
- decantor pluvial
- cot elastic
- dispozitiv îndoit cârlige.
Așadar, numărul de piese din care este format un sistem pluvial complet nu este deloc mic, fapt care întărește și mai mult ideea importanței alegerii tuturor elementelor de la același producător.