Dacă tocmai ești pe punctul de a renova acoperișul unui depozit, unui garaj, al unui grajd sau acoperișul unui complex comercial, ai la îndemână o variantă modernă și durabilă, și anume tabla cutata.
Utilizată deseori pentru acoperirea construcțiilor agricole și industriale de mici dimensiuni, tabla cutată se remarcă prin nenumărate beneficii.
Tabla cutata – alegerea ideală pentru un acoperiș sănătos
Tabla cutata reprezintă soluția cea mai economică pentru un acoperiș care are o pantă de sub 15*. Pentru învelirea unui acoperiș cu o pantă cu unghiul între 5-15* nu se va putea folosi țigla metalică, astfel că tabla cutată reprezintă cea mai bună opțiune.
În plus, vei plăti mai puțin și vei beneficia de întreținere facilă, având în vedere că acest material trebuie întreținut doar la fiecare 5-10 ani.
Beneficii și avantaje
Prin urmare, tabla cutată este materialul cel mai potrivit pentru acoperișurile structurilor domestice, industriale și agricole. Iată care sunt beneficiile oferite:
- Costuri reduse.
- Montaj și întreținere ușoară.
- Aspect estetic simplu și elegant.
- Durată de viață îndelungată
- Greutate redusă (< 5kg/mp)
- Capacitate portantă mare în funcție de înălțimea cutei, așadar cu cât cuta tablei este mai mare, cu atât mai mult portanța se mărește.
- Posibilități variate de fabricare: culori, grosimi și lungimi variate.
Înainte de a recurge la montajul tablei cutate zincate pe acoperiș trebuie să iei în considerare câteva aspecte de bază. Verifică cu atenție dacă distanța dintre reazem și lățimea foilor de tablă cutată corespunde proiectului. Dacă observi că distanța dintre reazemele de fixare este mai mare atunci ai nevoie de o tablă mai groasă și de o cută mai înaltă. Alege grosimea corectă pentru acoperișul tău și folosește toate ustensilele și materialele necesare.
De asemenea, trebuie să ai în vedere că în ziua instalării acoperișului este important ca afară să fie o temperatură plăcută. O montare corectă și facilă este influențată așadar și de condițiile meteorologice de aceea montajul acoperișului se face doar dacă vântul nu depășește viteza de 7m/s. Conferă atenție maximă și elementelor de asamblare pentru a avea numărul exact ce corespunde cu proiectul tău.
Instrucțiuni de montare pentru tabla cutata
Doar după ce verifici în amănunt toate aceste aspecte, poți să începi să montezi tabla pe acoperiș. Iată care sunt detaliile de care trebuie să ții cont atunci când se face montajul acesteia:
- Alege lungimea necesară a panourile de tablă cutată pentru învelirea acoperișului. Dacă este nevoie să le ajustezi puțin, folosește un foarfece special. Panourile pot fi produse de la 50 cm până la 12 m lungime.
- Prinderea se va face pe partea inferioară a profilului iar montarea începe de la baza acoperișului.
- Foile de tablă cutată se prind în parte cu câte un element de asamblare. După prinderea unei foi de tablă cutată trebuie să se execute imediat prinderea laterală de foaia care a fost montată anterior.
- Distanța dintre șipcile pe care urmează să fie montată tablă cutată poate varia între 30-80 cm, în funcție de grosimea tablei și înălțimea cutei.
- Pentru prinderea pe cută, folosește șuruburi autofiletante, iar pentru prinderea foilor între ele, ai nevoie de nituri oarbe.
Deși montarea unui acoperiș cu tablă cutată nu este dificilă, este important să apelezi la o echipă de profesioniști, dacă nu deții cunoștințe de specialitate. La prima vedere pare o operațiune destul de simplă, însă nu trebuie decât să pierzi din vedere un mic detaliu pentru ca rezultatul obținut să nu fie întocmai conform așteptărilor tale.
În special atunci când este vorba despre clădiri înalte sau proiecte ample, cu suprafețe foarte mari, este important ca acoperișul să fie montat în mod eficient de către adevărații profesioniști în domeniu.