Totul despre aspiratorul industrial

Aspiratoarele sunt printre principalele scule de care ne folosim pentru a face curățenie, atât în gospodărie, cât și la locul de muncă. Diferența dintre cele două zone o redă aspiratorul pe care-l utilizezi.

Dacă pentru acasă vei putea să te folosești de un aspirator mai mic, cu o putere de tragere medie, în locul unde îți desfășori activitatea vei avea nevoie de ceva mai puternic și rezistent. În atelierele de lucru te vei folosi de un aspirator cu o putere mai mare, ce are posibilitatea de a trage și cea mai densă mizerie.

Aspiratoarele industriale sunt utilizate în locurile de muncă unde se folosesc diverse materiale, care aspirate cu ajutorul unui aspirator normal, pentru casă, ar distruge mecanismul aspiratorului. În aceste situații se va apela la aspiratoarele industriale, care la rândul lor sunt de mai multe modele.

Datorită tehnologiei, aspiratoarele industriale au evoluat, iar în anumite locuri de muncă, ateliere sau hale, unde mizeria nu este tocmai atât de mare, se va utiliza un aspirator automat ce-și face treaba de unul singur, fără a fi nevoie de intervenție umană.

Piața de aspiratoare industriale își oferă toate variantele potrivite pentru nevoile personale. Așadar, nu trebuie să te stresezi că nu vei găsi unul pe placul tău.

Principalele avantaje ale unui aspirator industrial

Aspiratoarele industriale sunt diferite față de cele obișnuite. Motivul principal este că sunt mai puternice, având o capacitate mai mare de aspirare. Unele dintre ele pot oferi funcții în plus de care te poți bucura.

Indiferent de locul de muncă, nimeni nu-și poate realiza profesia într-un cadru profesionist fără să existe curățenie. De cele mai multe ori, curățarea spațiului de muncă îți poate da noi forțe, cu ajutorul cărora ai posibilitatea să-ți duci proiectele la bun sfârșit.

Un aspirator industrial eficient reușește să aspire praful sau alte elemente mai grele, fără a se distruge. Aspiratoarele industriale se vor întâlni cel mai des pe șantierele de construcții, în hale sau fabrici industriale.

În ultima perioadă, aceste aspiratoare și-au găsit locul inclusiv în:

 • Ateliere de tâmplărie;
 • Garaje de tot felul;
 • Ateliere auto;
 • Inventarele prestatorilor de servicii de curățenie/amenajări interioare;
 • Ateliere de mobilă, etc.

Existența lor în aceste locuri se datorează în special capabilității de a îndepărta eficient și fără prea mult efort următoarele:

 • Molozul;
 • Praful de pe beton;
 • Rumegușul de lemn sau de metal;
 • Pulberile abrazive;
 • Deșeurile uscate/umede;
 • Cenușa;
 • Fragmentele din sticlă/ceramică.

Aspiratoarele industriale reprezintă una dintre cele mai bune investiții pe care le poți realiza datorită numeroaselor sale avantaje, printre care se numără și:

 • Viață lungă;
 • Timpi îndelungați de funcționare;
 • Amortizarea investiției în timp;
 • Eficiență maximă;
 • Sustenabilitate;
 • Ergonomie;
 • Ușor de folosit;
 • Masive, solide și destul de grele.

Ce suprafețe poți curăța cu un aspirator industrial?

Suprafețele pe care le poți curăța cu ajutorul unui aspirator industrial depind de modelul pe care l-ai ales.

a. Aspiratoare industriale monofazate

Aceste aspiratoare sunt folosite pentru curățarea punctuală a spațiilor de producție sau pentru curățarea zonelor înalte. Sunt foarte compacte și flexibile, fiind ușor de deplasat. Există două modele de aspiratoare monofazate din care poți alege:

 1. Pentru recuperarea materiilor uscate;
 2. Pentru recuperarea materiilor umede/uscate.

b. Aspiratoare industriale pentru praf toxic

Siguranța la locul de muncă trebuie să fie pe primul loc, indiferent de domeniul de activitate. Așadar, au fost identificate trei clase de prafuri periculoase pentru sănătate. Un astfel de aspirator pentru praful periculos vine echipat cu filtre și aparate certificate, în conformitate cu standardele europene.

c. Aspiratoare industriale umede/uscate

Pentru a asigura protecția maximă a sănătății la locul de muncă și curățenia indiferent de starea materialelor, umede sau uscate, vei avea nevoie de un aspirator industrial umed/uscat, care poate să tragă inclusiv praful explozibil.

d. Aspiratoare industriale trifazice

Aceste aspiratoare sunt realizate pentru a putea fi folosite fără oprire. Sunt ideale dacă îți dorești să le integrezi în mașinile de procesare. Ele pot să fie echipate cu suflante de canale laterale, ce oferă rate de vacuum înalte, cu un flux de aer redus.

Aspiratoarele industriale trifazice vor funcționa cu ajutorul unui motor trifazat, perfect pentru a fi utilizat în mod continuu.

e. Aspiratoare industriale cu baterii

Aspiratoarele industriale cu baterii se vor folosi adesea pentru aspirarea spațiilor mari, unde utilizarea unei mașinării cu cablu ar fi o povară. Aceste aspiratoare nu au nevoie de o conectare la rețeaua electrică.

Toate aceste aspiratoare pot fi utilizate inclusiv pe suprafețe de beton, deoarece au fost create să reziste inclusiv celor mai dure condiții de muncă.

Sfaturi pentru cumpărarea unui astfel de aspirator

Aspiratorul industrial este un instrument de curățare puternic proiectat pentru utilizare în mediile industriale și comerciale. Aceste aspiratoare sunt în general mai mari și mai puternice decât modelele rezidențiale și sunt capabile să manipuleze cantități mai mari de murdărie și deșeuri. Ele sunt adesea utilizate în fabrici, depozite și alte mediile industriale pentru a curăța podele, pereți și alte suprafețe.

La cât de multe modele găsești pe piață, tot atâtea întrebări ai în momentul în care trebuie să achiziționezi unul dintre ele. Așadar, aspiratoarele industriale vor depinde de mai mulți factori, ce diferă de la o persoană la alta.

În primul rând, trebuie să analizezi destinația aspiratorului, adică locul unde îl vei utiliza. După cum ai văzut și în rândurile anterioare, există aspiratoare incorporabile în mașinării sau cele pe baterii pentru halele de dimensiuni impresionante.

Aspiratoarele uscate sunt folosite pentru rumeguș, praf, așchii de lemn sau alte elemente fine, în timp ce cel umed/uscat îl vei utiliza pentru materiale uscate și umede, fiind mai versatil și folosit mai des, inclusiv pe șantiere.

În al doilea rând, acordă atenție puterii motorului și puterii de aspirare, deoarece acestea indică performanțele sale de a aspira anumite materiale sau deșeuri.

Nu în ultimul rând, există aspiratoare cu sac sau fără sac. Cele fără sac au capacitatea de a colecta deșeurile fără a se mai folosi de acele sacoșe speciale pentru aspiratoare. Așadar, în funcție de modul cum îl vei folosi, aspiratoarele industriale sunt cea mai bună alegere pentru curățenia locului de muncă.