Moasa de botez a avut și are un rol foarte important în lumea creștinismului românesc. Ea este de obicei o femeie bătrână, respectată de către comunitate, înțeleaptă, cu suficiente cunoștințe pentru a ajuta femeile în timpul nașterii.
Însă, rolul moașei nu se termină aici, ci el continuă și după venirea pe lume a celui mic. Moașa a fost și este cea care protejează mama și copilul cu ajutorul descântecelor și a obiectelor magice. Moașa îndepărta pericolele cer pândeau de după colț.
Cine poate să fie moasa de botez?
În zilele contemporane nouă, mama decide dacă bebelușul ei va avea o moașă de botez sau nu. Ea este aleasă dintre prietenele cele mai apropiate ale mamei, care a ajutat-o cel mai mult în timpul sarcinii.
Moașa poate să fie inclusiv viitoarea nașă, fapt ce se și obișnuiește în tradiția populară. În unele zone ale țării, se spune că moașa nu trebuie să fie căsătorită sau să aibă copii. În alte zone, moașa trebuie să respecte o regulă strictă: cea de a fi femeie trecută prin viață, cu suficientă experiență.
La fel ca și părinții spirituali, aceasta joacă și ea un rol foarte important în viața spirituală a copilului. În majoritatea cazurilor, este de ajuns o moașă pentru un copil.
În Teleorman sau Argeș, copilului i se atribuie mai multe moașe, în număr de trei. Oamenii tind să creadă că ele sunt de fapt magicele ursitoare despre care ne spun și poveștile.
Care sunt îndatoririle unei moașe de botez?
Rolul moașei este foarte important, mai ales până când are loc Taina Sfântului Botez. De la botez încolo, nașii vor fi cei ce vor lua „șefia”. Astfel, moașa trebuie să participe la:
- scoaterea pruncului din spital;
- cina ursitoarelor;
- prima băiță;
- botezul copilului;
- băița de după botez;
- datul de grindă;
- tăierea moțului.
Tradiția spune că moașa este cea care-l scoate pe bebe din spital. Îl va duce în brațe, însoțind-o pe mamă sau ambii părinți, în funcție de caz. Așadar, ea trebuie să cumpere niște obiecte foarte importante, precum un rând nou și complet de hainute pentru bebelus.
În cazul în care nu există moașă, cea care obișnuiește să-l scoată din spital pe copil este viitoarea nașă.
Moașa mai joacă un rol foarte important inclusiv în cadrul botezului. Ea este cea care va cumpăra hăinuțele cu care îl va îmbrăca pe copil înainte ca bebelușul să fie creștinat.
Tot moașa va fi cea care va duce copilul la biserică, rostind următoarele: „Duc un păgân, ca să aduc un creștin.”. Pe timpurile vechi, moașa ascundea în scutecelul copilului niște firmituri de pâine cu sare, ce îl ajutau pe cel mic să aibă o viață fericită și împlinită.
Moașa este cea care îl va pune pe bebe în brațele nașei. În zona Olteniei, se obișnuiește ca ea să-l lase la intrare în biserică, ca mai apoi să fie preluat de către părinții spirituali.
Botezul are frumusețile sale, mai ales când toate tradițiile sunt respectate. Moașa este la fel de importantă precum nașii.