Când este necesar să folosim purificatoare aer?

Purificatoare aer – acele dispozitive responsabile pentru filtrarea, curățarea și purificarea mediului. Aceste aparate pentru purificarea aerului captează particulele printr-un ventilator, iar ulterior impuritățile sunt trimise spre sistemul de filtrare, unde sunt depozitate impuritățile. Purificatoarele sunt recomandate pentru a curăța aerul mai ales în cazul persoanelor astmatice, alergice sau cu probleme respiratorii, care necesită prezența unui aer fără mirosuri și impurități.

Acestea sunt proiectate să funcționeze timp de 24 de ore, timpul recomandat pentru utilizarea purificatorului va depinde de nevoia fiecărei persoane, deoarece acesta este determinat de anumite particularități, cum ar fi, dacă există fumători, astmatici, persoane în vârstă sau dacă ne aflăm în perioada din an în care numeroase particule de polen sunt purtate de vânt, generând manifestarea alergiilor (de exemplu alergia la ambrozie). Ceea ce ar trebui luat în considerare este faptul de a avea un mediu fără contaminare, bacterii și viruși care pot dăuna sănătății.

Ce tipuri de filtre au purificatoarele?

Cea mai importantă parte a unui purificator de aer este filtrul, întrucât acesta este cel responsabil de absorbirea și eliminarea bacteriilor și a altor microorganisme prezente în aer. Putem enumera patru tipuri de filtre, fiecare având propriile caracteristici. Pe lângă alți factori, filtrul unui purificator este cel care îndeamnă utilizatorii să achiziționeze un model sau altul. Iată ce filtre vom regăsi pe piațăꓽ

  • Filtru Hepa – are capacitatea de a reține aproximativ 99,97% din bacterii. De asemenea, acesta este capabil să capteze chiar și particulele extrem de mici regăsite în aer.
  • Filtru cu agenți absorbanți, carbon, de exemplu – la fel ca și cel Hepa, filtrul cu carbon captează particulele mici, dar ajută și la îndepărtarea mirosurilor cauzate de animalele de companie.
  • Filtru ionizator – acest tip are ca scop transformarea particulelor în ioni, astfel încât germenii nu se vor menține în aer, ci vor cădea pe suprafața pământului.
  • Filtru UV (ultraviolet) – se activează datorită detectării germenilor, iar microorganismele sunt eliminate atunci când intră în contact cu filtrul UV.

Tipuri de purificatoare de aer în funcție de funcționarea lor

Dincolo de particularitățile puterii sau designului lor, toate aceste aparate au o caracteristică comună. Astfel, aerul pe care un purificator îl expulzează este întotdeauna mai curat decât cel pe care îl absoarbe. În funcție de sistemul de curățare utilizat, se disting mai multe tipuri de purificatoare de aer:

  • Purificatoare UV

Filtrele sunt înlocuite cu tehnologii bazate pe radiații ultraviolete. Studiile arată că acest tip de radiații este eficient împotriva germenilor, virușilor și bacteriilor, dar calitatea aerului dintr-o cameră depinde și de alți factori. Prin urmare, eficiența sa este mai limitată decât în cazul altor tipuri de purificatoare.

  • Purificatoare cu agenți absorbanți

Filtrarea aerului pentru îndepărtarea impurităților forțează circulația acestuia prin membrane prevăzute cu agenți absorbanți. Cel mai frecvent agent este carbonul activ, a cărui structură chimică, amorfă și foarte poroasă, este capabilă să rețină particule foarte mici între cavitățile sale. Multe purificatoare de filtru folosesc, de asemenea, acest sistem.

  • Purificatoare ionizante

Emisia unui câmp electromagnetic care transformă moleculele în ioni permite neutralizarea anumitor particule. În esență, combinația de ioni face ca particulele poluante să devină mai grele și să cadă pe pământ, în timp ce aerul curat își continuă călătoria înapoi. Utilizarea opțiunilor ionizante nu este exclusivă. De fapt, unele modele de purificatoare oferă această opțiune suplimentară de filtrare.

Când este util un purificator de aer?

În plus față de furnizarea de aer mai respirabil cu purificare, prezența unui purificator de aer crește confortul termic al unui mediu. Un astfel de dispozitiv ar trebui să existe în orice casă în care persoanele în vârstă, bebelușii, copiii sau persoanele care suferă de astm și alergii petrec mult timp în acel spațiu. Acest echipament este complementar altor dispozitive de aer condiționat, cum ar fi dezumidificatorul sau aerul condiționat.

De asemenea, purificatorul va rezolva unele dintre efectele nocive, neintenționate, cauzate de echipamentele de aer condiționat. Acest lucru se datorează faptului că, prin menținerea unui mediu confortabil în casele noastre, în special, cu temperaturi între 19 și 23 de grade, suntem mai aproape de crearea condițiilor pentru apariția diferitelor microorganisme dăunătoare organismului, cum ar fi acarienii de praf, fungii, virușii și bacteriile. Și aici intervine rolul purificatorului, acela de a expulza aer curat, înapoi în mediu, după ce a fost filtrat de impurități.  

Avantajele purificatoarelor de aer

Utilizarea acestor dispozitive are o serie de avantaje care, mai târziu, se reflectă în sănătatea persoanelor care trăiesc sau lucrează în locul respectiv, precum și în capacitatea lor respiratorie. Astfel, beneficiile deținerii unui purificator de aer se pot rezuma în următoarele:

  • Curăță aerul de toate particulele și impuritățile care provoacă alergii.
  • Acestea elimină aproximativ 99% din particulele de praf mai mari de 0,3 micrometri. Pe lângă praf, păr de animale și polen, purificatoarele elimină și alți contaminanți.
  • Calitatea respirației: Deși poate părea evident, mulți oameni nu au un aer de calitate acasă. Și mai rău, aerul poluat din interiorul casei este mult mai rău decât pe stradă în general. Prin urmare, un purificator de aer la domiciliu este esențial pentru a vă menține sănătatea personală și ține departe de familie poluarea aerului. Insistăm pe masurarea calitatii aerului!
  • Mediu mai curat: Aerul conține mulți poluanți, cum ar fi viruși, bacterii și ciuperci. Prin urmare, un purificator de aer bun poate fi util în acest scop.
  • Sănătate conservată: Tot ceea ce a fost menționat aici are ca scop îmbunătățirea sănătății generale. Cu cât calitatea aerului este mai bună, cu atât respirația este mai bună. În plus, problemele respiratorii majore pot fi evitate dacă, în medii închise, avem calitate în aerul pe care îl respirăm.
  • Nu în ultimul rând, purificatoarele de aer bune pot elimina mirosurile nedorite din mediu.   

Calitatea Aerului Bucuresti – aerul pe care îl respirăm este unul dintre bazele fundamentale pentru menținerea unei stări optime de sănătate. Purificatorul de aer poate îmbunătăți în mod semnificativ calitatea aerului și, prin urmare, respirația oamenilor. În aer există numeroase microparticule care pot cauza o serie de probleme respiratorii, precum și dezvoltarea ori întreținerea alergiilor. Un purificator de aer luptă împotriva microorganismelor, prin filtrarea aerului și retrimiterea acestuia în mediu. Cu toate acestea, înainte de a cumpăra un astfel de aparat, ar trebui să fiți conștienți și de limitările sale.