În primul rând trebuie să știți că ecografia vasculară este și ea, bineînțeles, tot un soi de ecografie, aceasta permițând studierea arterelor și venelor din corpul nostru pentru a-i ajuta pe medici să dea un diagnostic clar în diverse specialități medico-chirurgicale.
Un lucru care este de apreciat, fiind în topul aspectelor pentru care să ți se facă o ecografie vasculară, este faptul că nu există nici un efect advers, aceasta este accesibilă fiind realizată într-un timp relativ scurt și dovedindu-se a fi foarte utilă chiar și în situațiile de urgență unde însăși viața pacienților depinde de ea.
Pe lângă aspectele pe care le-am precizat deja mai sus, metoda ecografiei vasculare este foarte avantajoasă și în evaluarea arteriopatiei periferice, deoarece precizează atât sediul şi severitatea leziunii, cât şi starea arterelor.
De obicei ecografia vasculară este recomandată și pusă în practică de către medicii specialiști atunci când pacienții au suferit din diverse motive sufluri la nivelul vaselor cervicale, au avut parte de un accident vascular cerebral sau ischemic tranzitor, la cei cu deficienţe neurologice neexplicate, dar şi preoperator și nu în ultimul rând persoanelor care vor fi supuse unor intervenţii vasculare majore cum ar fi bypass aorto-coronarian, anevrism aortic și așa mai departe.
Ecografia vasculară poate fi făcută în următoarele zone ale corpului
Zona picioarelor – cu ajutorul unei ecografii vasculare la nivelul picioarelor se poate depista arterita (îngustarea arterelor), flebita sau a insuficienţa venoasă.
Zona abdomenului – utilă și absolut necesară în detectarea unui anevrism (o dilatare a aortei) sau o îngustare a acesteia.
Zona membrelor superioare (mâinilor) – în zona membrelor superioare ecografia vasculară este folosită pentru a depista afecțiunea numită flebită.
Zona gâtului – ecografia vasculară la nivelul gâtului este utilă pentru pentru a vizualiza micşorarea arterelor cauzată de plăci de aterom (grăsime), care pot genera accidente vasculare cerebrale.
În concluzie, ecografia vasculară este o metodă foarte bună de depistare a diverselor afecțiuni, aceasta oferindu-le o mână de ajutor medicilor atunci când aceștia sunt nevoiți să dea un diagnostic clar pacientului.